1 Finsbury Avenue

  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Rob Parrish
  • © Gareth Gardner
  • © Timothy Soar
  • © Gareth Gardner
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

City of London

Information about this scheme

1 Finsbury Avenue is a much loved, high quality Grade II listed building constructed in the early 1980s, and designed by Arup Associates (Peter Foggo). As the first building in the later Broadgate development, it was significant in defining the speculative office typology in London. The building facade was Grade II listed in 2015 and any new interventions had to be sensitive to the existing form and materials. These include additional roof terraces and connecting the ground floor with the public realm. Shifting the emphasis from single tenancy to mixed-use retail, leisure and flexible co-working office space targeting tech occupiers reinforces British Land’s vision for a vibrant masterplan and public realm. The building has been stripped of its corporate layers to expose an impressive steel frame, which was decorated as found. An honesty of new elements and exposed services created a striking industrial aesthetic. The ethos ‘Raw is More’ repositions the nature of office space within the City. Foggo’s original concept for a public route has been re-established, activating the ground floor and connecting this building with the wider Broadgate Campus. In the centre of the Lower Atrium there is a striking installation designed in collaboration with Studio Myerscough, which acts as a beacon of how this architecturally important and flexible office building has once again been reimagined. Finishes are parred to a simple palette of oak floorboards, matt black painted steelwork and white walls. Suspended light fittings complete the warehouse feel with a twist of quality.  The detailing and construction quality are beautifully controlled and consistent. With a building of this status many civic bodies were consulted, including Historic England, The Twentieth Century Society, GLA and many more and the result is impressive. By turning the ground floor over to a mix of retail and leisure and allowing the public to use it as a short cut, the building's ‘fortress’ qualities have now been diminished. 

Credits

Client

British Land + GIC

Architect

Allford Hall Monaghan Morris

Project Manager

M3 Consulting

SMEP / Facade/Transport/Acoustic/BREEAM Engineer

Arup

Cost Consultant

Equals

Construction Management

Sir Robert McAlpine

Planning Consultant

DP9

Heritage/Townscape Assessment

Tavernor Consultancy

Access Consultant

David Bonnett Associates

Primary Use Class

Class B1 - Business