92-94 Stamford Hill

  • © Paul Riddle
  • © Paul Riddle
  • © Paul Riddle
  • © Paul Riddle
  • © Paul Riddle
  • © Paul Riddle
  • © Paul Riddle
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

Greater London

Local Authority Area

Hackney

Information about this scheme

This project involved the transformation of unsightly commercial premises into a new mixed-use scheme of 68 new homes above retail and office accommodation. The design solution responds to the local context, providing a strong frontage onto the A10 through a six-storey mansion block with retail units on the ground floor and office space on the first floor. A steeply pitched roof references the adjacent 1930’s mansion blocks and allows further space for homes. Double and triple dormer windows also provide enclosure for balconies. In order to restore the street frontage whilst reconciling the varied context there needed to be a strong and simple concept. The principles of the massing are derived from the existing context and characteristic urban forms; mansion blocks to the high street, terraced housing to the rear. The development provides a high-quality living environment for new residents, whose presence will add to the cultural and social mix of the area, supported by the range of housing typologies and tenures provided. The disposition of blocks creates an enclosed shared amenity space for residents, in addition to the private gardens or balconies within each home. 95% of homes are dual aspect and the remaining are south facing with views onto the courtyard amenity space. Homes range from one-bedroom apartments to four-bedroom duplexes with a mix of affordable rent, shared-ownership and private sale. The existing retail warehouse and the sterile streetscape that it presented have been replaced with a building that delivers enlivened, active frontages. Both buildings were carefully considered so that their contemporary interpretation of existing built forms would enhance the distinctive character of the area, ensuring existing residents of the area will also benefit from the more appropriate uses for the site.

Credits

Architect

Stockwool

Architects - Technical Delivery

ISA

Client

Filey Group/Kingsbury

Main Contractor

Tolent Construction

Planning Consultant

CMA

Structural Engineer

AMA Consulting Engineers

Services Engineer

Ilec-Imec Building Services

Primary Use Class

Class C2 - Residential Institutions