Aalborg Waterfront

  • {mc_title}

Photography credit: © Helene H

Level of Award

Award

Region

Denmark

Local Authority Area

Aalborg

{mc_title}

Information about this scheme

Wishing to create an amenity for all sections of the city’s population, the harbour has been transformed into a recreational area along the stretch between Limfjord Bridge and the former Nordkraft power station, now a cultural centre. Linking the city’s medieval centre with the adjacent fjord, a new highly attractive front has been created with five main elements. The 'Boulevard' is an alteration of the wide thoroughfare into a two-lane route, enabling access from the town to the fjord. The quayside has been tree-lined and the unusually detailed design now accommodates cyclists and pedestrians. The 'Promenade' is a sequence of plazas along the waterfront, with terraces and viewing platforms. The robust and attractive 'Jomfru Ane Park' is a series of urban gardens, providing a venue for markets, ball games and sun-bathing. The 'Castle Square' has ensured the medieval Aalborg Castle is once again the harbour’s centrepiece through the establishment of an extensive green area to frame the historic embankments. Finally, the lush 'Utzon Park' with winding paths and cherry tree frames a student/youth housing complex and the Utzon Centre exhibition centre commemorating the architect Jørn Utzon, a native of Aalborg.

Credits

Architect/Designer

C.F. Møller Architects

Applicant

C.F. Møller Architects

Client

Aalborg Municipality

Landscape Designer

C.F. Møller Architects

Owner

Aalborg Municipality

Services Engineer

Cowi A/S

Structural Engineer

Cowi A/S

Specialist Sub-Contractor

Jørgen True

Landscape Architect

Vibeke Rønnow Landskabsarkitekter Aps

Lighting Design

ÅF Ligthing

Primary Use Class

Class E1 - Public Realm