Alder Hey Children’s Hospital: Institute in the Park

  • © Airey Spaces
  • © Airey Spaces
  • © Richard Brine
  • © Airey Spaces
  • © Airey Spaces
  • © Richard Brine
  • © Airey Spaces
  • © Airey Spaces
  • © Richard Brine
  • © Airey Spaces
  • © Airey Spaces
  • © Airey Spaces
  • © Airey Spaces
  • © Airey Spaces

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Highly Commended

Region

North West

Local Authority Area

Liverpool

Information about this scheme

The Institute in the Park houses a mixture of spaces to support the needs of the NHS Trust and their four University partners - research and teaching laboratories, offices, meeting rooms, lecture theatres, breakout spaces, a café and a library.

Between two modular and efficient wings, a curvilinear central atrium is enhanced by communal internal and external spaces at all levels, encouraging interaction and collaboration between researchers and visitors. The building responds to the Trust’s desire to provide a flexible configuration that supports interdisciplinary collaboration and wider engagement beyond the Hospital, with shared working and breakout spaces to facilitate good communication between different users.

The three-storey design and central stair encourage circulation through the building and minimise the use of the central lift. Timber has been used both internally and externally to respond to its parkland setting and avoid an institutional environment. The exposed GGBS concrete frame and soffits, embedded with heating and cooling coils, provide a self-finished and resilient construction.

Alder Hey Children’s Hospital is an integral component in the local community, recognised as ‘a world leader in the provision of education, learning and development; delivering a service which encourages and promotes inter- professional learning’. Its strategic vision identifies the further development of these facilities which the ‘Institute in the Park’ has reacted to by expanding on the services offered, to bring its users, the NHS Foundation Trust and its four University partners (University of Liverpool, Edge Hill University, Liverpool John Moores University and University of Central Lancashire), together to improve knowledge through greater social interaction.

Credits

Architect

Hopkins Architects

Main Contractor

Morgan Sindall Construction & Infrastructure Ltd

Structural Engineer

AECOM

Services Engineer

AECOM

Landscape Architect

ME Landscape Studio

Primary Use Class

Class D1a - Medical/Health Service