Barretts Grove

  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar
  • © Tim Soar

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

Hackney

Information about this scheme

Barretts Grove is located in Stoke Newington and accommodates 6 flats on a small brownfield garage workshop site. Set between a Victorian terrace and Edwardian redbrick school it echoes the tall gables of the school and standalone ‘villa’ architype of the Victorian terrace. Built from cross laminated timber, the structure is left exposed internally allowing its material finish to drive the character of the architecture, with the exterior using brick as an expressed nonstructural but protective perforated screen. Large wicker screened balconies are offset in elevation to allow residents to interact. The plans of all apartments (there are 4 different layout for the 6 units) are simple clear and generous.  Bathroom pods are large and slightly austere, the kitchens detailed to sit comfortably in the Living/Dining room.  Everywhere the attention, thought and elegance of the design, the quality of the build and the simplicity of material choice reinforce the thought that this is something special. The building ticks all the boxes without compromising its own unique qualities. Urbane, youthful and sustainable it has immediately inspired its residents with a genuine and obvious joy in living in it.

Credits

Architect

Groupwork + Amin Taha Architects

Client

Nick Grant

Main Contractor

Ecore Construstion Ltd

Structural Engineer

Webb Yates Engineers

M&E Engineers

Syntegra

Acoustic Engineer

Syntegra

CDMC

Syntegra

Fire Engineering

Optimise

Approved Building Control Inspector

MLM

Primary Use Class

Class C3 - Dwelling Houses