Beacon of Light

  • © Richard Chivers
  • © Richard Chivers
  • © Richard Chivers
  • © Richard Chivers
  • © Richard Chivers
  • © Richard Chivers
  • © Richard Chivers
  • © Richard Chivers
  • © Richard Chivers
  • © Richard Chivers
  • © Richard Chivers
  • © Jill Tate
  • © Richard Chivers

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

North East

Local Authority Area

Sunderland

Information about this scheme

The first of its kind in the UK, Beacon of Light is a unique centre for the Foundation of Light, consisting of engaging and interactive zones in education; health and fitness; sport and play; and the world of work.

Located next to Stadium of Light, the home of Sunderland AFC, Beacon of Light provides a vibrant and feel-good environment where people can meet socially; where they can learn and take part in courses to gain skills and qualifications; and where their fascination and love of football will start them on a journey to improve their quality of life.

The fundamental design challenge was accommodating two inherently different spaces within one complex: a multi-use, sprung-floored, highly-conditioned sports hall, with specific acoustic and lighting requirements, and an ‘outdoor’ artificial grass pitch. The inventive, functional solution stacks a roof-top ‘football barn’, created under a lightweight structure, on top of shared community and education facilities and a controlled, insulated ‘box’, housing the sports hall.

The arrangement minimises the overall footprint and creates height, emphasising it as a regional beacon, especially in the immediate context of a stadium.
A colour-changeable lighting scheme allows the Foundation to customise the

appearance of the building to mark specific events. The triple-height ‘street’, running through the building, facilitates visibility - engaging the interest of the community and passers-by from the outside and from within, across the multiple spaces, to encourage ‘cross- participation’. A feature staircase, rising through all floors encourages people to use it as their main point of circulation, increasing physical activity. This procession up the building is also a physical representation of the power of sport to enrich people’s lives.

The project was fully-funded by multiple grants and donations from individuals, businesses and charitable trusts, with the final total not reached until the latter stages of construction. It was therefore critical to ensure that the design represented exceptional value for money and was buildable within the agreed budget.

From concept stage, a steel-structured solution was favoured, for its ability to deliver greater affordability, flexibility and lower environmental impact of concrete alternatives. Embracing modern methods of construction, modularity was then the key. The building’s ‘kit of parts’, including brickwork, polycarbonate cladding, curtain-wall glazing and tensile fabric, is based on multiples of 300mm, factored from its 60 x 60 metre footprint.

Credits

Architect

FaulknerBrowns Architects

Client

Foundation of Light

Main Contractor

Tolent

Applicant

FaulknerBrowns Architects

Interior Designer

FaulknerBrowns Architects

Project Manager

Identity Consult

Services Engineer

JH Partners

Structural Engineer

Shed

Planning Consultant

Wardell Armstrong