Belle Vue

  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse
  • © Jack Hobhouse

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Highly Commended

Region

Greater London

Local Authority Area

Camden

Information about this scheme

Belle Vue is a holistic retirement community in Hampstead, set within landscaped courts and gardens, with communal and neighbourhood facilities.

The 10-storey development contains sixty apartments, health spa, gym, swimming pool, resident’s lounge, library, gardens, a public restaurant and café. Located between the Royal Free Hospital, a Catholic School and Havistock Hill, the architecture and material palette of clay brick and architectural stone draws from the context; negotiating issues of heritage, planning, townscape and topography.

Set within this complex context, the project responds to the heritage and contrasts of scale through a careful use of brickwork techniques to create a building with strong form and identity, but also with the intimacy of the human scale. Belle Vue is a dense quartet of interconnected buildings, arranged to create a sequence of courtyards, gardens and terraces. This staggered plan delineates between the public facing and communal amenities, drawing the public in whilst also ensuring adequate security for residents. Deep inset corner balconies serve to break down the mass and allow for increased privacy.

Simple filigree metalwork is used for the balustrades and, at every level, a thin band of pre-cast concrete unifies the composition and complements the horizontality of adjacent properties.

The project encompasses a fully integrated landscape proposal, including a new entrance court fronting the main entrance, communal gardens and courts to the rear as well as roof terraces. As such the landscape is an essential element of the scheme with the layout of the different blocks creating distinct interstitial courtyard spaces that respond to the adjacent programme and qualities of each block.

Credits

Applicant

Morris+Company

Architect

Morris+Company

Client

Pegasus Life

Interior Designer

Woods Bagot

Landscape Architect

Camlins

Main Contractor

RISE

Services Engineer

Max Fordham

Structural Engineer

Elliott Wood

Cost Consultant

Deloitte

Interior Architect

Architecture PLB

ISG (Contractor-Interior D&B)

Primary Use Class

Sui Generis - Other Use Class not listed above