Bombay Sapphire Distillery and Visitor Centre

  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©

Special Award

Special Award for Sustainability

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Special Award

Region

South East

Local Authority Area

Basingstoke & Deane

Information about this scheme

The Bombay Sapphire Distillery and Visitor Centre is a unique and iconic part new build, part refurbishment development. The scheme creates new premises, within an existing Victorian mill complex in rural Hampshire for the production, storage and distribution of the globally established Bombay Sapphire Gin. The site itself is a Conservation Area and includes three Grade II listed buildings among 26 existing structures as well as the SSSI protected River Test. The retrofitted buildings are perfectly complimented by some stunning new build structures, most notably two unique glasshouses. The development sought to become a leading example of sustainable design and retrofit. It secured a BREEAM ‘Outstanding’ rating of 86.81% – the first industrial or refurbishment scheme of any type to achieve such a high standard, incorporating renewable energy systems which reduce CO2 emissions by 60% including biomass, photovoltaics and hydropower. The process buildings used for the distillation of the gin achieved an EPC ‘A’ rating with predicted CO2 emissions of just 3.62kg/CO2/m2.The distillation process was seen as an opportunity to drive sustainability by including a number of inventive ways to minimise energy loss; heat generated by the stills is recovered and re-used to preheat supply air to the tropical climate glasshouses and warm water gathered from the condensation process after infusion is used to pre-warm the pure alcohol added at the start of the process. Botanicals for flavouring are not wasted once used; they provide a fuel source for the biomass boiler, providing free heat across the visitors centre. The circular economy continues as the potash by-product of the biomass boiler is then exported locally for use by organic farmers.

Credits

Architect

GWP Architecture

Client

Bombay Sapphire

Landscape Architect

GWP Architecture

Project Manager

Meller Ltd

Quantity Surveyor

Meller Ltd

Services Engineer

Couch Perry Wilkes

Structural Engineer

Graham Schofield Associates

Lead Design Architect

Heatherwick Studio

BREEAM

GWP Project Services

Primary Use Class

Class D1f - Public Library/Archive/Visitor Centre