Bosjes Chapel

  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch
  • © Adam Letch

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

South Africa

Local Authority Area

Not in UK/ROI

Information about this scheme

Located on a historic Cape Dutch Farm in South Africa, Bosjes Chapel is a serene sculptural form that emulates surrounding mountain ranges, and pays tribute to the Cape Dutch gables that dot the rural landscapes of the Western Cape. Part of a larger masterplan to restore and rejuvenate Bosjes Farm, the chapel sits within a new vineyard and landscaped gardens alongside a new restaurant and renovated boutique guesthouse.  Drawing poetic inspiration from Psalm 36:7, the crisp white form is conceived as a lightweight and dynamic structure which appears to float within the valley.  Constructed from a slim concrete cast shell, the roof supports itself where each undulation meets the ground. Where each undulation rises to a peak, an expanse of glazing is adjoined centrally by a crucifix. Inside, the underside of the roof is exposed within a single volume assembly space. With a whitewashed finish, the undulations cast an array of shadows upon highly polished terrazzo floors, which dance within the volume as light levels change throughout the day. Inspired by the simplicity of the Moravian Mission Stations established in the 19th Century, the chapel lacks a spire. Instead, a landscaped plinth elevates the structure to provide subtle architectural hierarchy on the farm. New planting including a vineyard and pomegranate orchard create a lush green oasis that helps to anchor the chapel into its surrounding, providing a quiet and contemplative environment for visitors to enjoy.  The project has had a positive impact in terms of regional marketing and contributes directly to the on-going development of agri-tourism in the region. The development generated a significant amount of employment during its construction; and has also created permanent work. Completed in December 2016, Bosjes Chapel provides a venue through which the rich cultural heritage of the farm can be re-discovered and a wonderful new facility for the community to enjoy for years to come.

Credits

Applicant

Steyn Studio

Architect

Steyn Studio

Architects - Technical Delivery

TV3 Architects

Other

(Furniture design) Liam Mooney Studio

Main Contractor

Longworth & Faul

Structural Engineer

Henry Fagan & Partners

M&E Engineers

Solution Station

Quantity Surveyor

De Leeuw

Planning Consultant

Ron Brunings

Landscape Architect

CNdV Landscape Architects

Historic Buildings Consultant

-

Primary Use Class

Class D1h - Public Worship