Brackley Town Hall

  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley
  • © Tom Pengilley

Application Type

AABC Conservation

Level of Award

Highly Commended

Region

East Midlands

Local Authority Area

Northampton

Information about this scheme

A survey identified the building as being vulnerable. Its poor condition together with decreasing level of use, diminished the income generated by the building and it could no longer cover its running costs.

The work began with feasibly studies looking at addressing the worsening state of the fabric and long-term sustainability of the building based on a business plan and costed options. Extensive consultation with the client body, statutory authorities, community and user groups were tied into the process from the beginning.

The outcome of exhaustive studies included the introduction of new community spaces, a ground floor commercial unit (bistro / café) and a unique attic holiday let to provide an income to pay for ongoing maintenance and care of the building. In addition, essential elements such as an improved civic hall for events, new commercial kitchen and toilet provision were provided.

The Town Council has retained a presence with a small office by the front door. Bold new interventions saw the introduction of a contemporary stair and lift, without detriment to the historic fabric or detracting from the original design. Inappropriate adaptations were reviewed and carefully removed. This was achieved through historical research and building condition surveys, which led to the production of a detailed Conservation Plan and Management & Maintenance Plan. In turn, this enabled to assess the viability of the proposed new uses and to maintain the building’s authenticity throughout the new works.

A key objective has been that of social responsibility, knitting together the community with new residents arriving as the town grows over the next decade and more. This has been achieved by creating a vibrant, restored building that functions at the centre of community life and by delivering a range of exciting activities to engage residents.

Credits

Architect

Haverstock

Main Contractor

Borras Construction

Conservation Architect

Rena Pitsilli-Graham Architect

Other

Role in project: Economic development and regeneration consultancy Company name: Ingham Pinnock Associates

Quantity Surveyor

DR Nolans

Structural Engineer

The Morton Partnership

Services Engineer

Martin Thomas Associates

Landscape Architect

The Morton Partnership

Archaeologist

Iain Soden Heritage Services

Acoustic Consultant

Noise

Other

Role in project: Lift Consultant Company name: Ramboll

Fire Engineering

Ramboll

CDMC

Goddard Consulting

Primary Use Class

Class D1g - Public Hall or Exhibition Centre