Branch Place, Colville Estate

  • © Karakusevic Carson Architects
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Karakusevic Carson Architects
  • © Karakusevic Carson Architects
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

Hackney

Information about this scheme

Branch Place is a sustainable mixed- tenure neighbourhood of 116 homes (60% social rent, 10% shared ownership, 30% private sale) new public realm and playable landscaping and community growing areas in Hackney.

The project replaces run-down, Post-War council blocks and provides the first replacement homes in the second phase of the Colville Estate. It is part of Hackney Council’s innovative housebuilding programme, directly delivering hundreds of much needed homes for local people through a pioneering model of financial cross subsidy and community involvement.

Extensive community engagement with the Colville Estate Tenants and Residents Association (CETRA) and the wider community have been pivotal to the successful delivery of the project. The design approach was established in the principles set out in the Colville Estate Masterplan, the associated Design Code and Residents Charter, ensuring quality and designs defined by the community were locked into the project. Branch Place is formed of a ‘family’ of two buildings, designed to balance consistency of urban form with a variety of architectural character between each through articulated roof forms, facades and subtle variations in brick tone.

A considered palette of long-lasting, tenure-blind materials is used across the scheme: brickwork, PPC aluminium metalwork, copper and timber to reflect and complement the surrounding townscape. A copper mansard roof of the building next to Regent’s Canal responds to the roofscape of neighbouring historic warehouse buildings and marks the entrance to Branch Place and the new Colville neighbourhood.

A new courtyard building with a raised landscaped courtyard garden covering an undercroft car park has subtle inflections in the façade alignment to create specific moments of interest when viewed down Branch Place. In response to the different edge conditions, massing has been broken down into smaller elements. Lowering the mass to the south ensures light enters the courtyard space and enables views towards the city. Colville Street reinstates a historic route east-west and forms a vital link through the scheme, while pedestrian-priority landscaped routes run north-south to reconnect the estate back into the wider area.

The landscaped courtyard garden at the heart of the scheme is furnished with integrated play equipment, soft landscaping and seating and is a dedicated place for residents to enjoy. Homes at Podium Level have direct access to the courtyard while generous balconies and terraces overlook the garden for safe play.

Credits

Architect

Karakusevic Carson Architects

Landscape Architect

MUF architecture/art (pre-tender)

Landscape Architect

Periscope (Post-tender)

Main Contractor

Higgins

Client

Hackney Council

Structural Engineer

Peter Brett Associates (pre-tender)

Structural Engineer

Tully De-ath (post-tender)

M&E Engineers

Peter Brett Associates (pre-tender)

M&E Engineers

Cundalls (post-tender)

Environmental Consultant

Peter Brett Associates (pre-tender)

Environmental Consultant

Stroma Technology (post-tender)

Primary Use Class

Class C3 - Dwelling Houses