Broomhill Primary School

  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi
  • © Cadzow Pelosi

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Highly Commended

Region

Scotland

Local Authority Area

Glasgow City

Information about this scheme

Broomhill Primary School, formerly located over 2 separate sites, is a non- denominational primary school that serves the Hyndland area of Glasgow and is just outside the Glasgow West Conservation Area.

The new building includes 18 classrooms, a library, drama room, assembly hall and gymnasium as well as flexible teaching spaces which are distributed throughout the school. Externally, play space is maximized with a variety of spaces including a floodlit 7-aside football pitch. A number of areas are also available for community use. The design response follows a very simple diagram focused on a central atrium space from which a classroom wing, a public wing and external spaces are all accessed.

This simple layout helps the users of the building to orientate themselves and understand the site as well as the building. The classroom wing incorporates 18 teaching spaces and is a simple set of stacked accommodation with a central corridor opening out to several flexible spaces. The public wing contains the Drama & Assembly and Gym. These are individual spaces that can be linked to create a large hall with a stage for school and community events. There is also a direct connection with the playground, allowing views across Glasgow and outdoor dining when the weather permits. Broomhill is a great example of timely investment together with innovative design through a collaborative process to deliver a flexible community school.

The ability of the teachers and pupils to have an active role has built confidence and resilience and has inspired the children to value their own unique contributions. This development has hugely enhanced a site in the heart of the Broomhill community by replacing a series of disparate and poor condition buildings no longer fit for purpose with a new high-quality facility that makes a positive civic contribution. The simple fact that the lower and upper school are now located together – the pupils and staff can eat together, play together and work together – is at the heart of the success of this project.

Credits

Client

Glasgow City Council, Property & Land Services/Education Services

Architect

Glasgow City Council, DRS Project Management & Design

Main Contractor

City Building (Contracts) LLP

Structural Engineer

Glasgow City Council, DRS Project Management & Design

Services Engineer

Glasgow City Council, DRS Project Management & Design

Quantity Surveyor

Glasgow City Council, DRS Project Management & Design

Landscape Architect

Glasgow City Council, NS Landscape Design

Primary Use Class

Class D1c - Education