Centre Building at the LSE

  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Nigel Stead
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Joas Souza
  • © Linda Stewart/RSHP
  • © Linda Stewart/RSHP
  • © Linda Stewart/RSHP

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

Westminster

Information about this scheme

The project has delivered their brief aspirations by exceeding the BREEAM Excellent target to achieve “Outstanding”, delivering innovative and inspirational teaching spaces including a new ‘LSE style’ lecture theatre, and providing departmental space to encourage collaboration and dialogue between departments. A substantial new public square to improve wayfinding and connectivity and create a much-needed focal point at the heart of the LSE campus has also been created. Teaching facilities and informal student learning and breakout spaces are accommodated between the lower ground and second floor, connected by a single sculptural “academic stair” which rises in a three-storey atrium terminating at a landscaped student terrace. Above, academic departments are housed on flexible floor plates that provide a mixture of interchangeable cellular and open plan offices. These are connected by a meandering “collaborative” stair, rising in a series of double height voids designed to encourage interdepartmental collaboration and dialogue and which are expressed on the façade. To accommodate the public square the building’s massing needed to maximize the height constraints of the site – by going higher than the brief had assumed, comprising of 6 and 13-storey interlocking volumes which relate to the height of the neighbouring buildings. The façade of each responds to the existing fabric, changing in grain and materiality. The restricted nature of the site at the heart of a pedestrian campus made construction logistically complex. In response prefabrication was used wherever possible, evident in the steel superstructure and precast hollow core planks that form the structural frame. From the very beginning the whole School community were involved, with students and staff involved in the briefing, design development and oversight of the project. They were also consulted on the landscaping, furniture fittings and equipment and artwork. The main masterplanning moves of this scheme are strong and have helped create a sense of place that reflects the values of the university.

Credits

Client

London School of Economics

Architect

Rogers Stirk Harbour + Partners

Executive Architect

B&R Architects (delivery only)

Main Contractor

Mace

Landscape Architect

Gillespies

Structural Engineer

AKT II

M&E Engineers

Chapmanbdsp

Project Manager

LSE Capital Development

BREEAM

Max Fordham

Primary Use Class

Class D1c - Education