City of London Corporation’s Aldgate Highway Changes and Public Realm Improvements Project

  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © Make Architects
  • © Make Architects
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © Make Architects
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

Greater London

Local Authority Area

City of London

Information about this scheme

The previous gyratory in Aldgate reflected 1960’s traffic planning. The local topography was dominated by a heavily-trafficked four lane wide carriageway, with limited crossing points. The footways were dotted with numerous barriers to movement including wide brick planters, pedestrian subway entry points and guardrailing. Pedestrians found it difficult to navigate and all user groups felt it to be unsafe. The scheme was designed to incorporate several new accessible routes, dwell spaces and landscaping, that include over 70 new trees. This ensured that enhancements were not isolated to one segregated area, but instead transformational change was spread across Aldgate. A consistent approach to design and materials reflect the simple but elegant City street palette which accents the vibrant landscape design. Carriageways were rationalised into a single lane in either direction with improved space for cyclists and widened footways for pedestrians. Aldgate Square is the centrepiece of this scheme and sits on the western side of the former gyratory and is now one of the largest public spaces in the City of London and home to the new Portsoken Pavilion, which provides a space for events, leisure and natural surveillance for the community. Extensive regeneration and landscaping were also carried out in the listed churchyard to create a tranquil gated space. A secondary public space was created on the eastern side the former gyratory. This area provides seating, a drinking fountain and planting, tying into the historic Petticoat Lane Market.

Credits

Client

City of London Corporation

Main Contractor

JB Riney

Landscape Architect

Gillespies

Project Manager

City of London Corporation

Other

Make Architect (Pavilion architect)

Other

Transport for London (co-funded project)

Other

Rupert Harris Conservation (Historic restoration)

Primary Use Class

Class E1 - Public Realm