City of London Corporation’s Aldgate Highway Changes and Public Realm Improvements Project

  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © Make Architects
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © City of London Corporation
  • © Make Architects
  • © Make Architects
  • © City of London Corporation

Special Award

Selwyn Goldsmith Award for Universal Design

Application Type

Universal Design

Level of Award

Commendation

Region

Greater London

Local Authority Area

City of London

Information about this scheme

Aldgate has been transformed through the City of London Corporation’s Aldgate Highway Changes and Public Realm Improvements Project. The Project removed the unappealing Aldgate gyratory system, created two new public spaces and improved both cycling and pedestrian routes. Aldgate Square is the centrepiece of this transformational scheme and sits on the western side of the former gyratory between the Grade-II listed Primary School and Grade-I listed Church. Aldgate Square is now one of the largest public spaces in the City of London and is home to the new Portsoken Pavilion. One of the overall aims of the Aldgate Highway Changes and Public Realm Improvements Project were to improve pedestrian routes and connections. The finished project provided new pedestrian crossing points, allowing easier navigation to bus services and the two new public spaces. The City of London Corporation’s access team advised on step and ramp design, seating and toucan crossings. The project provides formal seating for over 45 people along with numerous locations of informal seating along the planters and on the grassed areas. Ultimately delivering several places to dwell, relax and rest. Many of these areas also provide full and partial shade. The unappealing pedestrian subways, which attracted antisocial behaviour and dank conditions, were removed as part of the scheme and replaced with safer street level and step free crossings. Ramps were also included in several areas of the design, most significantly provided step free access to St Botolph without Aldgate Church which was previously step-only access. Within the Portsoken Pavilion there is an accessible ground floor toilet which is available to the public seven days a week through the City’s Community Toilet Scheme. The Pavilion also provides a lift so any employees or patrons needing to access the basement can do so with ease.

Credits

Client

City of London Corporation

Main Contractor

JB Riney

Landscape Architect

Gillespies

Project Manager

City of London Corporation

Other

Make Architect (Pavilion architect)

Other

Transport for London (co-funded project)

Other

Rupert Harris Conservation (Historic restoration)

Primary Use Class

Class E1 - Public Realm