Dulwich Pavilion 2019

  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott
  • © Adam Scott

Application Type

Pro-Tem

Level of Award

Highly Commended

Region

Greater London

Local Authority Area

Southwark

Information about this scheme

The pavilion is located outside the Dulwich Picture Gallery, acting as a welcome and event space, hosting a diverse series of public events throughout summer 2019 from lectures and panel discussions to life drawing, supper clubs and storytelling to performance and yoga.

The pavilion is a monument to universal themes of colour, pattern and celebration. The design finds parallels between African and European cultures to create a building that engages in the diverse cultural experience of south east London and seeks to widen the community of the Dulwich Picture Gallery. The Pavilion draws on many shared traditions of geometry and pattern in architecture, and the common solution of lifting storage buildings off the ground on corner stones.

Raised on monumental feet, the lightweight structure is assembled from thousands of individual pieces of hand- painted timber. The combination of these elements creates facades of bold geometric pattern that shift and merge according to viewpoint recalling the fabric markets of Lagos, Nigeria.

Internally, the Pavilion resembles a small theatre-in-the-round, and visitors can climb to a perimeter gantry held within the depth of the slender structure. The squat volume of the Pavilion is informed by the cubic composition of Soane’s Grade II* listed Dulwich Picture Gallery. The pavilion was designed to be dismantled, transported and reassembled on a new site. The design considerations that enable the structure to be relocated begin with the decision to use ordinary, readily available materials. The main material used to form the superstructure and cladding of the pavilion is standard softwood in 50mm square sections.

The installation can be completely removed from site, leaving no trace.

Credits

Architect

Pricegore

Artist

Yinka Ilori

Client

Dulwich Picture Gallery

Main Contractor

Raskl

Structural Engineer

Engineers HRW

Project Partners

London Festival of Architecture

CDMC

Goddards

Approved Building Control Inspector

Quadrant

Primary Use Class

Class D1g - Public Hall or Exhibition Centre