Gasholders London

  • © Ben Bisek for WilkinsonEyre
  • © Ben Bisek for WilkinsonEyre
  • © Ben Bisek for WilkinsonEyre
  • © Ben Bisek for WilkinsonEyre
  • © Ben Bisek for WilkinsonEyre
  • © Ben Bisek for WilkinsonEyre
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © Peter Landers
  • © John Sturrock
  • © John Sturrock
  • © John Sturrock
  • © Peter Landers

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

Camden

Information about this scheme

King’s Cross is the largest urban development scheme in Europe, the rich industrial heritage of the area is integral to its renaissance. Among the most distinctive and beautiful features to be retained on the 67 acre site is the triplet of Grade II-Listed, cast iron gasholder guide frames which were originally constructed in 1867. What was an underused industrial wasteland has now been transformed into a new part of the city with homes, shops, offices, galleries, bars, restaurants, schools, and a world class university. Gasholders London completes the final piece of the King’s Cross puzzle, bringing life to these back to these structures, and securing their place for many to enjoy into the future. The project celebrates the original structures whilst providing high quality, vibrant residential accommodation, which integrate into a new public space, opens up the canal and acts as a marker, encouraging the flow of pedestrians on the towpath. The three residential buildings, housed within the frames at differing heights, suggest the movement of the original gasholders, which would have risen up or down depending on the pressure of the gas within. A fourth, virtual drum shape, at the centre forms an open courtyard, celebrating the conglomeration of the structures at their point of intersection. The design was developed to create a dynamic counterpoint between old and new. The heavy industrial aesthetic and raw physical materiality of the guide frames contrasts with the lightness and intricacy of the interior spaces. The circular nature of the buildings result in apartments that are laid out to take advantage of natural daylighting, a ‘pie’ shaped configuration with expansive views. The scheme provides 145 apartments, a private gym, spa, business lounge and entertainment suite. All apartments are accessed through a central courtyard, each drum with its own atrium and core. The connection between Gasholders and its context is reinforced with a series of communal and private gardens, these sit on top and in between the buildings. Proposals for the public realm have similarly been designed to be sustainable including incorporation of thoughtful ecology, low energy LED lighting and sustainable paving materials. Planting features a mix of species; with vivid colours to striking seed heads, many of which are native and chosen to support pollinating insects.

Credits

Applicant

WilkinsonEyre

Architect

WilkinsonEyre

Client

King's Cross Central Limited Partnership

Structural Engineer

Arup

Services Engineer

Hoare Lea

Quantity Surveyor

Gardiner & Theobald

Landscape Architect

Dan Pearson Studio

Lighting Consultant

Spiers & Major

Interior Architect

Jonathan Tuckey Design

Planning Consultant

NLP Nathaniel Lichfield & Partners

Access Consultant

All Clear

Other

Shepley Engineers

Landscape Architect

Townshend Landscape Architects - for overall Masterplan

Primary Use Class

Class C3 - Dwelling Houses