Granary Square Pavilion

  • © Lizzie Mayson
  • © Lizzie Mayson
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan
  • © Kilian O' Sullivan

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

Camden

Information about this scheme

Granary Square Pavilion is sited at the gateway to Coal Drops Yard, completing the south-western corner of Granary Square. Adding value to the surrounding public realm, the design incorporates a café, public washrooms and a public lift. The intricately detailed façade, constructed from cast metal, refers to the site’s industrial past and adds an element of visual delight to the streetscape. Further referencing the history of King’s Cross, the cast façade is designed using an abstracted pattern derived from the molecular arrangement of coal, also functioning as a balustrade, offering enclosure to the edge of Granary Square above. The cast-iron pattern reappears again as a motif on the lift shaft, which is illuminated at night to signpost its public function. The pavilion sits quietly but appropriately within the context of the surrounding historic buildings while connecting patrons to the urban plaza. Adding further space for retail and leisure within the Square and its current use as a café, brings jobs and variety to the local area. A fully accessible 8-person lift is located on the western facade between the pavilion entrance and the entrance to the public WC’s giving the building an elegant form and allowing it to be visible from a distance. Public washrooms are accessible, open and inviting with high quality, robust finishes. Though the Pavilion is small and discrete, it plays a key role in enhancing the usability of the surrounding context, by extending the public realm. Successful landscaping provides timber benches and break out seating areas creating a place for people to sit and a new vantage point to observe the social activity and the historic setting. The roof adds additional space for the general public, complementing the existing area around the fountains, whilst also providing additional shaded seating, beneath newly planted trees. This additional public realm benefits users of Granary Square, particularly families and young children by providing a greater number of seating areas and space near the popular fountains.

Credits

Client

Argent Property Services LLP

Architect

Bell Phillips Architects

Landscape Architect

Townshend Landscape Architects

Structural Engineer

Price & Myers LLP

Services Engineer

Hoare Lee

Civil Engineers

Peter Brett Associates LLP

Main Contractor

BAM

Lighting Consultant

Speirs & Major

Specialist Sub-Contractor

FSE Foundry

Primary Use Class

Class A3 - Restaurants and Cafes