Hackney Wick Station

  • © Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown Architects / Wendy Hardie Artist
  • © Landolt + Brown

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

Greater London

Local Authority Area

Hackney

Information about this scheme

This new station at Hackney Wick forms a new pedestrian and cycle connection beneath the rail embankment to improve connectivity in the area and strengthen connections to the Lee Navigation Canal to the east of the station. The client team specifically sought a context-based design reflecting the area’s industrial heritage, with the design embedding art from the start of the creative process with the architects working in collaboration with artist Wendy Hardie through to project completion. The creative approach explores overlapping themes drawn from the Lee River and Hackney Wick’s lost chemical industries. It embraces the massive concrete structures required to form a new underpass, exposing and building on this weighty character to reflect the silt, muddy waters and willows of the Lee. The project incorporates a 2000 tonne concrete portal which was cast to one side of the railway and lifted in place over Easter 2017 to form a new underpass, connected by a pair of louvre-enclosed stair and lift towers to station platforms above. The new entrance is set beneath a weathering steel canopy and addresses a new public space on White Hart Lane to the south of the station. The underpass is divided along its length by a 35m long wall of extruded glass hexagons to separate station circulation on one side from a new public connection beneath the railway on the other. Its transparency and carefully modulated lighting allows the station to provide a sense of ‘borrowed’ safety and security for the public side of the underpass. The design team worked in close collaboration to use the base engineering material of in-situ concrete as the primary exposed surface, using carefully crafted shuttering to create a building which is spare in its use of materials but rich in texture, detail and modulated daylight. Cement mixes and aggregates used in the concrete surfaces and terrazzo flooring were hand-selected to reflect the gravel paths and concrete planks of the Lee River towpaths. The frieze cast into the underpass is based on the chemical compounds of chemicals once produced at Hackney wick and the chain of 70 glass hexagons which runs through the subway is also based on the geometry of molecular chemistry and has been used to create a shimmering, reflective environment to evoke memories of the low, watery spaces under the canal bridges.

Credits

Architect

Landolt + Brown

Artist

Wendy Hardie

Structural Engineer

Mott MacDonald

Services Engineer

Mott MacDonald

Main Contractor

Volker Fitzpatrick

Client

LLDC

Client

Network Rail

Primary Use Class

Sui Generis - Other Use Class not listed above