Hazelhurst Court

  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Phoenix Community Housing
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Phoenix Community Housing
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Phoenix Community Housing

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Highly Commended

Region

Greater London

Local Authority Area

Lewisham

Information about this scheme

Hazelhurst Court transforms an underused site to provide 100% affordable extra care apartments with courtyards and a garden room.

The design concept focuses on bringing the outside in with all homes being dual aspect to provide fresh air and a visual connection to the outdoors. Working around an existing block, the housing meets the needs of each resident while encouraging socialising between neighbours. After extensive consultation, the design facilitates easy movement and wayfinding to accommodate those with mobility issues or early dementia. As well as fulfilling a wider social benefit, the immediate physical setting has been enhanced.

Most of the accommodation is in a new U-shaped block which externally addresses street frontages, and which encloses a new formal external space. Lunch is included in the residents’ rent, acting as a strong incentive to residents to come together socially on a daily basis: an astute and successful move.

The project sits unobtrusively in its setting, with the elevations simple and honest expressions of the internal layout. The animated courtyard façades respond to home layouts: brick lattice screens in front of entrances provide privacy whilst areas in front of seating are open to offer views. The chequerboard effect created by the strong grid of the elevations extends into the landscape, with the enclosed courtyard featuring a fish pond, seating areas and planters at different levels to form a rhythm and geometry across the space and allow the older residents to be involved in gardening.

The larger courtyard is much more open in nature, comprising a walking loop, patio and trees to provide physical and visual stimuli. Many of the new residents had previously been under-occupying large family homes in the area. They liked their neighbourhood but were often no longer able to take care of these larger homes.

The widespread appeal of Hazelhurst Court has drawn in many older people, thus launching a series of chain lettings – offering a new lease of life for older people and a new start to dozens of families in Lewisham by freeing up homes that meet their needs.

Credits

Client

Phoenix Community Housing

Architect

Levitt Bernstein

Landscape Architect

Levitt Bernstein

Main Contractor

Rydon

Structural Engineer

Ridge

Services Engineer

Calfordseadon

Quantity Surveyor

Potter Raper

Primary Use Class

Class C3 - Dwelling Houses