Hazelhurst Court

  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Phoenix Community Housing
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Phoenix Community Housing
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Levitt Bernstein and Tim Crocker
  • © Phoenix Community Housing

Special Award

Selwyn Goldsmith Award for Universal Design

Application Type

Universal Design

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

Lewisham

Information about this scheme

All homes have also been designed to HAPPI principles with flexible layouts. Accessible bathrooms promote safety to prolong independent living. Sheltered balconies and recessed entrances add to the private amenity provision.

Doorways are extra wide to allow a wheelchair to easily pass through. All homes are also dual aspect to allow for fresh air, plenty of daylight and views. All areas of the scheme are level access with auto-opening doors facilitating easy movement to accommodate all physical abilities. Care has been taken with wayfinding for residents with dementia, for example, through using different coloured carpet for each level in stairwells. Homes are accessed via outdoor galleries which provide visual links to shared areas, allowing residents to orientate themselves in the building with key desire lines, and eliminating the need for additional wayfinding signage. Brick lattices also preserve privacy for homes at key moments.

The housing meets the needs of each occupant while fostering community and encouraging socialising between neighbours in both buildings. The spacious communal garden room, linking the two courtyards, offers both living and dining space, with a full kitchen service available for when residents don’t want to cook but would like to share a meal with fellow residents or visitors. Newly landscaped gardens offer generous amenity for new and existing residents alike, whilst providing a memorable and distinctive setting that both reflects and accommodates older residents’ needs.

Several planters have been included in the central courtyard to increase on site planting and biodiversity; these have been raised to allow residents to take part in maintenance and gardening. A street at the heart of the development ties all of the new and existing elements together – its shared surface simultaneously aiding those with mobility issues and reducing the dominance of the car. A secondary entrance along Blacklands Road presents a less institutional and more residential feeling (without a reception), which may be preferable for more independent residents.

Each apartment has been designed with older people in mind, and it’s the quality of the finished homes that has led to such a positive response and demand from residents.

Credits

Client

Phoenix Community Housing

Architect

Levitt Bernstein

Landscape Architect

Levitt Bernstein

Main Contractor

Rydon

Structural Engineer

Ridge

Services Engineer

Calfordseadon

Quantity Surveyor

Potter Raper

Primary Use Class

Class C3 - Dwelling Houses