Holkham Hall Stables and Pottery Building

  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight
  • © Martine Hamilton Knight

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

Eastern

Local Authority Area

North Norfolk

Information about this scheme

Located within an Area of Outstanding Natural Beauty, the Stables and Pottery Building project at Grade I listed Holkham Hall acts as a catalyst for the regeneration of the heart of the Estate. It enhances and clarifies the site by rehabilitating two historic Grade II buildings to improve visitor facilities, staff accommodation and the arrival sequence to the Hall itself. At the Stables, a reorganisation of existing spaces on the ground floor has resulted in improved connectivity, efficiency and accessibility. The existing museum’s disorientating layout and exhibits have been reworked while the shop has been repositioned along the southern end of the courtyard to face the main visitor entrance. Original garage doors have been fixed open and a glazed screen added to allow transparency from the courtyard to the interior. The café has been enlarged and occupies the entire western portion of the building; it spills out onto the courtyard on one side and the Pottery Building lawn on the other. The kitchen remains in its original location, while upstairs, office space has been reorganised to create a more flexible, open and connected suite of spaces. The 1867 Bowling Alley, later used as a Pottery workshop, has been transformed into a flexible events space that can accommodate banquets, weddings and conferences. Two unsympathetic 1960s timber shingled infill extensions have been reconstructed in a contemporary but sympathetic manner with lead roofs and oak framed glazing and doors, leading out to the western courtyard. The original supporting walls of the alley have been opened to create a single larger space, linking the old and new building elements while retaining the massing hierarchy between the buildings and formerly external space. New clerestory windows and roof lights ensure the interior is well daylit while outside, the impressive original façade of the central building has been refreshed and retained.

Credits

Architect

Hopkins Architects

Client

Holkham Estate

Structural Engineer

Smith and Wallwork

Civil Engineers

Smith and Wallwork

Services Engineer

KJ Tait

Cost Consultant

MAC Cost Consulting

Main Contractor

RobSon Construction Ltd

Museum Designer

Drinkall Dean

Catering Consultant

Keith Winton Design

Other

Great Yarmouth Preservation Trust (Heritage Consultant)

Primary Use Class

Class D1f - Public Library/Archive/Visitor Centre