Hubert Perrodo Building, St Peter’s College, University of Oxford

  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson
  • © Jim Stephenson

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

South East

Local Authority Area

Oxford

Information about this scheme

The new building is a three-storey pavilion with a set-back fourth storey. The height reflects the surrounding buildings: both the New Building and the Chavasse Building that define the Chavasse Quad. The arrangement of functions is intended to replicate those of Chavasse with communal spaces on the ground floor opening onto the re-landscaped quad with private study rooms above. This division in the use of spaces on different floors could present an incoherent façade but the ‘veil‘ or screen applied to the facade helps unify it and give coherence to the different levels and uses. An open filligree of square section ceramic rods constitute the primary facade and make reference to the stone tracery evident in a number of existing buildings on site. The ceramic has a natural finish chosen to match the texture and tone of the stone. The ceramic is layered in front of a bronze-coloured metal cladding which has been chosen to match the colour of the existing brick buildings. The overall aim to improve the utility, capacity and aesthetics of St Peter’s College has been achieved by making the most of the existing buildings and introducing sensible changes.  Facilities for teaching and learning and for conferences and events, have been improved which benefit the general life and wellbeing of the College throughout the year. The integration of buildings and open spaces through the new landscaping works to Hannington and Chavasse Quads, create a harmonious relationship between building and landscape. Significant level change between the Quads have been re-orientated to improve the relationship between the two Quads, with steps and seating along the ramp provide sunny spots to sit while maintaining privacy to the ground floor of New Building.

Credits

Client

St Peter's College, University of Oxford

Architect

Design Engine Architects

Structural Engineer

Eckersley O'Callaghan

Services Engineer

Hoare Lea

Quantity Surveyor

Ridge & Partners

Landscape Architect

Bradley-Hole Schoenaich Landscape Architects

Project Manager

Waterman Project Management Ltd

Main Contractor

Edgar Taylor (Buckingham) Ltd

Primary Use Class

Class D1c - Education