Lea Fields Crematorium

  • © Jonathan Gooch
  • © Jonathan Gooch
  • © Jonathan Gooch
  • © Jonathan Gooch
  • © Jonathan Gooch
  • © Jonathan Gooch
  • © Jonathan Gooch
  • © Electric Egg Photography

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

East Midlands

Local Authority Area

Lincoln

Information about this scheme

Lea Fields Crematorium has been designed to enhance the overall feeling of tranquillity and peace, offering a much-needed service to bereaved families both in and around West Lindsey. For some time, West Lindsey District Council had been aware of the lack of crematorium provision within the District and were conscious of the distances their residents had to travel at a very sensitive time. In addition, to compound this, there were often long waiting times for services and cremations to be held. The massing, layout and use of the main building has been directed by the landscape strategy, answering the challenges of the site topography constraints, creating a coherent architectural environment. The principal organising feature of the landscape design is an axis which runs across the front of the crematorium building and continues out to connect the memorial gardens, car parks and the building entrances. The Chapel is one of the most important rooms within the building and is flexible and high performing. Internally, the folded suspended soffit form gives a sense of occasion and celebration, with the earthy material palette of brick, timber and bronze helping create a series of calming and contemplative spaces. The elegant brick volume defines the form of the building throughout; the use of natural materials both internally and externally places the building within its landscape, and the carefully considered large bronze framed window panels articulates the brick building and offer views across the wider site and beyond. Celebrating diversity and the different communities that use the building was a core design generator. The Crematorium offers different types of services to meet the needs of individuals, with all forms of religious and/or secular services welcomed. The facility is accessible and inclusive with continuous consultation between the client, design team and user groups throughout the project design stages allowing for these principles to be built upon and tied seamlessly to the conceptual and detail approach of the building. The memorial gardens and surrounding parkland, situated on the hillside with beautiful views of the woodland and across Nottinghamshire, have been careful designed to allow families and friends to return and spend time to reflect in the calm and quiet surroundings, as well as being open to the local community.

Credits

Architect

Haverstock

Main Contractor

Willmott Dixon

Services Engineer

EP Consulting

Quantity Surveyor

Willmott Dixon

Structural Engineer

Elliott Wood

CDMC

Goddard Consulting

Landscape Architect

Plincke

Primary Use Class

Sui Generis - Other Use Class not listed above