London Bridge Station

  • © Paul Raftery
  • © Ralph Hodgson
  • © Ralph Hodgson
  • © Paul Raftery
  • © Paul Raftery
  • © Paul Raftery
  • © Paul Raftery
  • © Paul Raftery

Special Award

Special Award for Transportation & Infrastructure

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

Southwark

Information about this scheme

A key node in the Thameslink Programme, London Bridge station is one of the most complex and ambitious rail station redevelopments in the UK. The redevelopment at London Bridge station is the most crucial element of the whole Thameslink Programme. The station underwent a stunning transformation through the work of a collaborative design team. By improving connections from both north and south of London, passenger capacity at London Bridge has been increased by two-thirds. One of the biggest achievements of the redevelopment was the ability to keep the station open throughout for the c.50m passengers who use the station each year. The rolling redevelopment programme started in 2012 and was scheduled in such a way as to minimise as much as possible the impact on passenger services, ensuring the station remained open for business during construction. On 2nd January 2018 the final section of the grand new concourse and five platforms opened to the public. The station transformation includes an enlarged street level concourse underneath the tracks; at almost 100m wide and over 150m long, it is larger than the Wembley Stadium pitch and one of the largest in Europe. Previously feeling like two distinctly separate stations, the new facility is unified as one station. Thanks to the vast new concourse space, all of the platforms are accessible from one space for the first time, simplifying the wayfinding experience. Elegant curves are integral to the design and the ability to allow natural light to enter the platforms and concourse. Steel is the natural material for the project as it allows the necessary design flexibility. It also offers sustainability benefits as it is recyclable, offering wide tolerances and less weight. All 15 platforms have been rebuilt to be covered by a striking undulating canopy of steel and aluminium. The eye-catching canopy roof is modularised and fabricated using open sections where each module is approximately 3m wide. They were pre-constructed off-site and craned into position, allowing the canopy to be built during short night-time construction hours.

Credits

Architect

Grimshaw

Client

Network Rail

Structural Engineer

Arcadis WSP JV

M&E Engineers

Arcadis WSP JV

Project Manager

Arcadis WSP JV

Planning Consultant

CgMs Ltd

Cost Consultant

Network Rail

Main Contractor

Costain

Other

Network Rail (Developer)

Primary Use Class

Sui Generis - Other Use Class not listed above