Maersk Tower, extension of the Panum complex at the University of Copenhagen

  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Dragoer Luftfoto/BYGST
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk
  • © Adam Moerk

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

Denmark

Local Authority Area

Not in UK/ROI

Information about this scheme

The Tower is an extension of Panum, the University of Copenhagen’s Faculty of Health and Medical Sciences, and contains both research and teaching facilities, as well as a conference centre with auditoriums and meeting rooms. The surrounding Campus Park is an attractively designed and varied green urban space, open to everyone. It offers outdoor study and a recreational space for researchers and students, as well as a new public park.  As a part of the design process a larger user involvement was implemented in the preliminary phase both in relation to the research facilities as well as the teaching facilities, leading to an understanding of how the assignment could be addressed successfully. The central space of the base forms an open and dynamic gathering place where researchers, students and guests meet and cross paths while heading to and from activities in the base's various facilities. A grand staircase stands like a piece of furniture in the room, its warm wooden surface inviting you to pause on the seating steps. The functional layout of the base ensures short distances from the central space and creates a bigger interface between researchers and students. The Tower holds all research facilities, in innovative and modern laboratories. On each floor the Tower’s functions are closely linked in an efficient loop, which strengthens opportunities for teamwork. A continuous sculptural spiral staircase visually and physically connects through open atriums, creating a strong three-dimensional sense of space. Around the staircase on each floor there is an inviting Science Plaza, serving as a natural meeting and communal space for the many users.

Credits

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape Architect

SLA

Client

The Danish University and Property Agency (BYGST) and the University of Copenhagen

Client

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene formål (Donation)

Structural Engineer

Rambøll

Other

P & Partners

Interior Designer

Aggebo&Henriksen

Solar Consultant

Cenergia, now a part of Kuben Management

Technical Advisor

Gordon Farquharson

Technical Advisor

Innovation Lab

Technical Advisor

airteam

Other

Labflex

Primary Use Class

Class D1c - Education