Maggie’s St Bart’s

  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

Greater London

Local Authority Area

City of London

Information about this scheme

The centre, sitting on the historically charged site, adjacent to the large courtyard of St Bartholomew’s Hospital in the centre of London replaces a pragmatic 1960s brick structure adjacent to a 17th century stone structure by James Gibbs, holding the “Great Hall” and the famous Hogarth staircase. The building was envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel.” The structure is a branching concrete frame, the inner layer is perforated bamboo and the outer layer is matte white glass with coloured glass fragments recalling “neume notation” of Medieval music of the 13th century. The word neume originates from the Greek pnevma, which means ‘vital force.' It suggests a ‘breath of life’ that fills oneself with inspiration like a stream of air, the blowing of the wind. The outer glass layer is organized in horizontal bands like a musical staff while the concrete structure branches like the hand. The three-story centre has an open curved staircase integral to the concrete frame with open spaces vertically lined in perforated bamboo. The glass facade geometry, like a musical “staff” is in horizontal strips 90 cm wide, which follow the geometry of the main stair along the north facade, while lifting up with clear glass facing the main square, marking the main front entry. There is a second entry on the west opening to the extended garden of the adjacent church. The building tops out in a public roof garden with flowering trees open to a large room for yoga, Tai Chi, meetings etc. The interior character of this building will be shaped by coloured light washing the floors and walls, changing by the time of day and season. Interior lighting is organized to allow the coloured lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of the Bart’s Hospital.

Credits

Client

Maggie's Cancer Caring Centres

Architect

Steven Holl Architects

Architect

jmarchitects (Executive Architects)

Main Contractor

Sir Robert McAlpine

Structural Engineer

Arup

Services Engineer

Arup

Quantity Surveyor

Gardiner & Theobald

Conservation Architect

Donald Insall Associates

Primary Use Class

Class D1a - Medical/Health Service