Maiden Lane

  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith
  • © Clive Smith

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

Camden

Information about this scheme

The regeneration of Maiden Lane was enabled by the London Borough of Camden’s Community Investment Programme, which is an early example of how local authorities can deliver high levels of affordable housing for local residents through the cross subsidy from the private sale of residential properties and long-term leasing of commercial spaces.

Although residents take great pride in their estate, it suffered from lack of investment, further compromised by a requirement by the Greater London Council for the inclusion of an industrial estate on its eastern boundary. Due to level changes the industrial estate needed to share the same access as the residential part of the estate. The effect of this, combined with the estate being contained by railway lines to the south and west and the rear gardens of properties to the north, gave the whole area an isolated feel and lack of permeability, which in turn intensified deprivation and other related social problems. To meet these challenges and overcome local housing shortages, the brief called for a high percentage of affordable housing, together with improved public space, new shops and community facilities, and the revitalisation of existing buildings on the estate. The regeneration of Maiden Lane effectively completes the original 1970’s masterplan of Benson & Forsyth. New buildings complement the Corbusian geometry and tight urban grain of the existing, continuing the rectilinear form eastwards. An extended and improved network of private and public open spaces has improved permeability and legibility for pedestrians, and the dramatic York Way frontage gives the estate the public face that it deserves, with the tower signifying the arrival into central London's Kings Cross area. A new east-west pedestrian route links the central residential area with York Way, which is the location of bus routes, shops and other services. Two existing, under-used green spaces at St Thomas Place and Allensbury Place have been significantly reconfigured and enhanced with new planting and new spaces for children’s play, whilst a planted zone along the southern boundary minimises the impact of the railway, and increases the ecological value of the site.

Credits

Client

Camden Council

Architect

PRP

Structural Engineer

WSP

Services Engineer

BSD

Quantity Surveyor

McBains Cooper

Landscape Architect

PRP

Landscape Architect

PRP

Sustainability

PRP

Main Contractor

Sisk

Primary Use Class

Class C3 - Dwelling Houses