Nørreport Station

  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Denmark

Local Authority Area

Copenhagen

Information about this scheme

Nørreport Station is the busiest station in Denmark with roughly 250,000 people bustling through it daily. The new station is composed of a series of rounded, floating roofs, mounted on striking glass pavilions. In order to create the most safe and comfortable settings at all times at the station, the lightning has been an essential part of the design process. The station elements are arranged in between the main flow lines to make the best use of areas with heavy traffic, providing optimal access to bicycle parking, kiosks, toilets, and ticket stands without disrupting the natural flow of movement. Traffic has been moved on to the north side of the site, creating an extended public space and a new connection to the medieval city to the south. Nørreport Station is not only a transport and infrastructural station, but also an urban landscape for people. It is designed specifically for the people based on observations of the users' movement patterns. Users describe the new station as a meeting place and an open space with opportunities to hang out, whilst presenting the opportunity for people to relax in between transitions. It is thus a central point in the process and of developing Copenhagen into city with less dominating automobile traffic.

Credits

Architect

COBE

Architect

Gottlieb Paludal Architects

Client

City of Copenhagen

Structural Engineer

Sweco

Main Contractor

Aarsleff Rail

Lighting Design

Bartenbach LicthLabor

Primary Use Class

Sui Generis - Other Use Class not listed above