Private House, 6 Wood Lane

  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum
  • © Michael Russum

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

Greater London

Local Authority Area

Haringey

Information about this scheme

A new house, composed of a brick piano-nobile with a hovering cantilevered elliptical ark above, is inserted into a row of eclectic urban villas in a sensitive and prominent location in the Highgate Conservation Area. A footbridge signals the start of a journey across a metaphorical seascape. Inside a lighthouse marks embarkment up a stepped gangway to the fantastical double height ark. At its prow a projecting balcony views the stepped garden below. An open stair ascends to a semi-circular deck with its totemic bay tree. A teak ramp ascends to the circular winter garden floating beneath the crystalline observatory enjoying vertiginous views over the world beyond. Conceived as a prototype for urban living the accommodation is arranged on an ‘upside model’.  The bedrooms are at lower ground floor level and the living areas above within an open plan timber shell which receives sunshine and daylight throughout the day.  The house contrasts tightly planned functional spaces with generous living areas and employs pioneering prefabrication to achieve quality and economy.  Each level of the house has a strong relationship with the verdant tiered garden which is enclosed by a ‘shed’ set beneath a wildflower roof. As part of the planning process a presentation of the design was made to the local amenity group – The Highgate Society – who wrote a letter of endorsement. The completed house has made a positive impact, raising the quality of the local built environment and enhancing the immediate setting by uplifting a piece of neglected land and introducing a unique architectural intervention.

Credits

Architect

Birds Portchmouth Russum Architects

Primary Use Class

Class C3 - Dwelling Houses