Robert H. Lee Alumni Centre, University of British Columbia

  • © Nic Lehoux
  • © Nic Lehoux
  • © Adrien Williams
  • © Nic Lehoux
  • © Nic Lehoux
  • © Don Erdhart
  • © Don Erdhart
  • © Don Erdhart
  • © Adrien Williams
  • © Adrien Williams
  • © Adrien Williams
  • © Nic Lehoux
  • © Nic Lehoux
  • © Nic Lehoux
  • © Nic Lehoux
  • © Nic Lehoux
  • © Adrien Williams
  • © Adrien Williams
  • © Nic Lehoux

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

Canada

Local Authority Area

Not in UK/ROI

Information about this scheme

The Alumni Centre was designed to reflect its distinct Pacific Northwest coast context and UBC's campus in particular. Local BC woods animate the interior and provide material warmth in a grey climate. At grade it is porous and animated, featuring a café, fireplace lounge and library. The second floor celebration space for 300 can also be sub-divided to accommodate a multiplicity of uses. A large boardroom and ‘sky lounge’ on the third floor offer spectacular views of the campus. Designed to meet a tight budget, the project has been designed to achieve LEED Gold accreditation. The design is a result of a broad consultative process that not only included university stakeholders but also representatives of the Musqueam First Nation, on whose territory the campus is located. References to both the university and First Nation history have been carefully integrated into the architecture.

Credits

Architect

KPMB Architects

Architect

HCMA Architecture + Design

Applicant

KPMB Architects | HCMA Architecture + Design

Primary Use Class

Class D1c - Education