Sandringham Central at Sandringham Primary School

  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © photoarchitecture.com
  • © Dennis Gilbert/VIEW

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Highly Commended

Region

Greater London

Local Authority Area

Newham

Information about this scheme

Sandringham Primary School needed more teaching space and wanted to improve and extend its early years offering to accommodate the specialist nursery, pre-school and arts spaces the school lacked.

A light, comfortable series of indoor and outdoor spaces that were fit for purpose and a delight to use have been provided and an enhanced streetscape with widened pavement and glazing at ground floor level make the school welcoming and visible in its community. The scale, mass and form of the new building are appropriate for its surroundings. Brick is the main material across the site, and the robust, attractive zinc wall and roof cladding for the main envelope differentiates this contemporary addition on the street front. Music and dance spaces are timber-lined, early years have durable materials.

On a tight site with little outdoor space, the project has provided more outdoor space for learning and play. The new building is sited to maximise the space for the landscaped nursery play area to the rear, to offer the most opportunities for learning outside the classroom.

Landscaping includes zoning in the nursery play areas for construction, horticulture, water play, sand play and role play. Soft impact surface materials for nursery children. New trees and shrubs that provide shade, colour and a pleasant setting. A new planting bed on the street frontage that creates a buffer between the new building and the street.

The design is the output of a close collaboration between the leadership team, the teaching staff, specialist advisors and designers. By definition, a primary school is central to local public life and is frequently the catalyst of community identity and cohesion. Sandringham is at the centre of an ethnically diverse community and the new facilities clear give a voice to the foundation of cultural development.

Credits

Architect

Walters & Cohen Architects

Client

Newham Council

Main Contractor

Lakehouse Contracts Limited

Landscape Architect

Wynne-Williams Associates

Structural Engineer

engineersHRW

Structural Engineer

Ben Segeth Associates

Civil Engineers

Ben Segeth Associates

Services Engineer

P3r Engineers

Services Engineer

Bannerman Consulting Engineers Ltd

Acoustic Engineer

MACH Acoustics

Quantity Surveyor

Fanshawe LLP

Quantity Surveyor

Lakehouse Contracts Limited

CDMC

Playle & Partners

Primary Use Class

Class D1c - Education