Serpentine Pavilion 2017 designed by Francis Kéré

  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan

Application Type

Pro-Tem

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

Westminster

Information about this scheme

The Serpentine Pavilion 2017 by Francis Kéré is the Gallery’s 17th annual Pavilion commission which aims to introduce contemporary architecture to wide audiences. Kéré has designed a Pavilion that embraces the particular climate, landscape and community who will use it. The design is inspired by the tree that serves as a central meeting point for life in his home village of Gando, Burkina Faso and seeks to connect visitors to nature and one another. An opening in the canopy roof creates a courtyard connecting the building to the elements of a British summertime. In case of inclement weather, an oculus in the canopy roof funnels rain into a waterfall effect before it is evacuated into the ground to irrigate the park. Free-standing curved walls are shaped to flexibly accommodate a different type of social use – event space, play are, café, and contemplative space facing out towards the surrounding park. The walls allow for light and air to permeate the Pavilion, creating natural ventilation and, together with the translucent polycarbonate envelope and timber brise-soleil roof shading, activates the interior with light and shadow. By night, the structure becomes a source of illumination as the small perforations in the walls reveal glimpses of movement inside. The indigo blue Pavilion is conceived as a celebratory space within the Park for communities to form, gather and exchange ideas. The Gallery activates the building with programmes to engage with communities and school groups and that might not usually visit an art gallery context. Access to the Pavilion is free of charge, it is open daily, and annually the programme attracts 250,000 visitors.

Credits

Architect

Kéré Architecture

Client

Serpentine Galleries

Main Contractor

Stage One

Structural Engineer

AECOM

Primary Use Class

Class F - Pro Tem (Temporary Building or Installation)