Shakespeare’s New Place

  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © Craig Auckland
  • © FCBStudios
  • © Craig Auckland
  • © FCBStudios
  • © Jason Gairn
  • © Jason Gairn
  • © Jason Gairn
  • © Jason Gairn

Application Type

Universal Design

Level of Award

Commendation

Region

West Midlands

Local Authority Area

Stratford-on-Avon

Information about this scheme

Shakespeare’s New Place was his family home from 1597 until his death there in 1616. The house was demolished in 1759, a registered garden has been designed to commemorate the importance of the site and allow visitors to make their own personal connection with Shakespeare. It allows visitor to follow in Shakespeare’s footsteps through a new entrance on the site of the original gatehouse and enjoy a contemporary landscape that reveals the footprint of the Shakespeare family home. The re-imagined site gives an impression of the scale of New Place and relationship to the surrounding buildings. In the context of the listed house and garden were challenges to balancing conservation against access, but the project went to great lengths to significantly improve upon its previous standards. Resolving site access lay at the heart of the new extension - this insertion was fundamental to reworking visitor flow and relieving bottlenecks to vertical movement, and now provides a proper welcome with heated WC and baby-change facilities. The generous oak staircase works in partnership with the historic stair to allow a more fluid visitor flow and the extension’s gently graded floors eliminate stepped access between the garden and museum. Efforts to obtain permission to alter the existing building led to the installation of a lift through listed fabric providing, for the first time, universal access to the upper level. Prioritising access via the garden brought the most significant message to the forefront of the experience, whilst the gently sloping plane that forms the foundation of the design seamlessly connects through the gardens eliminating all previous barriers to access. The design takes every visitor on an individual, imaginary journey into Shakespeare’s world that is relevant to modern audiences and accessible to visitors of all ages, backgrounds and abilities.

Credits

Applicant

Feilden Clegg Bradley Studios

Architect

Feilden Clegg Bradley Studios

Client

Shakespeare Birthplace Trust

Landscape Architect

Gillespies

Main Contractor

Splitlath Building Conservation Ltd

Owner

Shakespeare Birthplace Trust

Project Manager

Shakespeare Birthplace Trust

Quantity Surveyor

Greenwoods

Services Engineer

Qoda Consulting

Structural Engineer

Expedition Engineering

Exhibition Consultant

Real Studios

Other

Greenwoods (Principal Designer)

Primary Use Class

Class D1e - Museums