Simon Sainsbury Centre, Cambridge Judge Business School

  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow
  • © (c) Hufton+Crow

Special Award

Michael Middleton Special Award

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Special Award

Region

Eastern

Local Authority Area

Cambridge

Information about this scheme

Capturing the dynamic between the tradition embodied in the historic context, and the university’s enquiring, innovative, intellectual life was one of the creative challenges of the project for Cambridge Judge Business School (CJBS). The project reflects the evolving culture of the university through the changing requirements for learning environments, and through the physical juxtaposition of old, new and the more recent past: a complex layering of history embodying the identity of the School while expressing its contemporary needs. While the original buildings form an important part of the School’s identity and character, they no longer provided sufficient space or appropriate facilities for its current and future needs. Simon Sainsbury Centre has enhanced, consolidated and expanded the School’s facilities on its existing site, bringing together faculty, staff and students in one location so that the School could operate efficiently and support future growth.  It provides space for the expanding Executive Education programme, together with additional teaching, office, breakout and dining spaces for CJBS. The design is conceived as an extension to the original Addenbrooke’s Hospital, creating a unified identity for the site by drawing on the character and materials of the 19th-century building while, acting as a foil to the Grade II listed 1990s John Outram building. Internally, a network of spaces, differentiated in scale and character, provide an engaging, high quality environment for staff and students. These spaces have been designed to provide access to views, a strong sense of materiality and an appreciation of varying qualities of daylight. The sequence of spaces was designed to promote interaction between students, delegates and staff through the provision of generous foyer and circulation spaces. Throughout the building the integration of architecture and structure appears effortless. Externally, raised courtyard and terrace spaces offer new external social spaces at the heart of CJBS.

Credits

Client

The University of Cambridge

Building Contractor

SDC Builders Ltd

Structural Engineer

AKT II

Services Engineer

Arup

Quantity Surveyor

Gardiner & Theobald

Primary Use Class

Class D1c - Education