Sportcampus Zuiderpark

  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Netherlands

Local Authority Area

Not in UK/ROI

Information about this scheme

Sportcampus Zuiderpark is much more than a centre of excellence for sport and movement. The integration of accessible spaces for education and recreational sport has created an environment which celebrates and promotes the value of sport for the health and wellbeing of all. The building houses specialist facilities for gymnastics and beach sports as well as a spectator arena, multi-purpose sports halls, dojo, and a variety of sports science and education spaces. The transparency of the internal circulation means that students and amateurs can learn from, and be inspired by, the professionals that use the facilities. One of the significant challenges faced in the design of the sports campus was to create an iconic building, capable of capturing the imagination of people of all levels of sporting ability, acting as a shimmering beacon for the positive effects of an active lifestyle, whilst belonging in the Zuiderpark, a location of great historic and civic value. The design solution is an interpretation of the brief to embody within the campus the principles of ‘motion and activity’. This is expressed externally in the fluid movement of the elevational treatment. At ground level, the curved form of the plan is expressed by a simple plinth constructed from textured precast concrete panels. The upper part of the elevation is expressed as a metallic ‘ribbon’ that narrows and twists to reveal glazing on the elevation. Constructed from brightly polished stainless steel, the dynamic ribbon displays a colour palette from bright white to rich red with shades of yellow, orange and blue in between. The ribbon captures the motion of the building’s natural surroundings and reflects the park, but in an active manner, providing the inspiration for movement. As the Zuiderpark is listed as a ‘national monument’, the building has been designed to preserve the unique character of its surroundings. The curved nature of the building creates the perception that the building’s edges are retreating, minimising its visual scale. The largest interior volumes—primarily the areas for sport— have been situated to the rear of the building allowing for the height to be reduced significantly at the front, where the majority of the education spaces are located. The high sided rear elevation has been positioned to respond directly to the urban city context, whilst the front elevation responds at a human scale to the public parkland. Here, an animated entrance courtyard acts as an extension to the park, creating a link to the main approach routes.

Credits

Applicant

FaulknerBrowns Architects

Architect

FaulknerBrowns Architects

Client

Municipality of The Hague, Haagse Hogeschool and ROC Mondriaan

Main Contractor

Ballast Nedam

Project Manager

Alphaplan

Services Engineer

Deerns

Structural Engineer

ABT

Architects - Technical Delivery

ABT

Building Physics

ZRi

Primary Use Class

Class D2e - Indoor and Outdoor Sports