sportscotland National Centre Inverclyde

  • © sportscotland National Centre Inverclyde
  • © Ioana Marinescu
  • © Reiach and Hall Architects
  • © Reiach and Hall Architects
  • © Ioana Marinescu
  • © Ioana Marinescu
  • © Ioana Marinescu
  • © Reiach and Hall Architects
  • © Reiach and Hall Architects
  • © Reiach and Hall Architects
  • © Ioana Marinescu
  • © Ioana Marinescu
  • © Ioana Marinescu
  • © Reiach and Hall Architects
  • © Sports Disability Scotland summer camp
  • © sportscotland National Centre Inverclyde, Manchester United Squad
  • © Sports Disability Scotland summer camp
  • © Sports Disability Scotland summer camp
  • © Sports Disability Scotland summer camp
  • © Reiach and Hall Architects

Application Type

Universal Design

Level of Award

Commendation

Region

Scotland

Local Authority Area

North Ayrshire

Information about this scheme

Set within the woodland hillside behind the Ayrshire seaside town of Largs, sportscotland National Sports Training Centre Inverclyde is the UK’s first inclusive residential sports facility: with 60 fully adapted residential rooms, facilities and support services - it provides a wealth of opportunity for hosting national and international events, as well as continuing the tradition of fostering strong club and community, as well as school and education groups. By any standard, designing a building on the side of a hill that can comfortably accommodate 120 wheelchair users arriving simultaneously is an unusual challenge. The success of this is the ability for any user to be made to feel welcome from the outset and orientate and move around the building in an easy and enjoyable way. Understanding how important this was those with physical or mental disabilities and how buildings can be barriers to their independence is critical. The work at NCI allows all new pieces of architecture to be as inclusive and accessible for all. The architects worked with key partners on accessible issues facing users and used a collaborative experience to deliver an inclusive residential facility with sport at its heart

From the outset there is a legible, clear entrance, accessible parking and level access from car park to reception. This is augmented with large graphic signage, flexible changing facilities–including 2xPAMIS changing places. Accessible WCs are integrated into general WCs, split level reception with hearing loop, generously proportioned public areas, immediate accessible to lifts and stairs, level access to terrace and garden. Accommodation is 100% accessible– with 60 twin occupancy bedrooms designed above British Standards sizes,

with large accessible wetrooms. 6 of these rooms have ceiling mounted hoists for assisted movement between bed and shower. These rooms also have an internal door to the adjoining bedroom for potential carers to have direct access but allow privacy to both customer and carer, if required. The bedrooms are exceptional and are carefully and minimally designed to make the most of the unique setting. Everyone can enjoy the floor to ceiling glazing taking full advantage of the spectacular views from the site.

Credits

Architect

Reiach and Hall Architects

Client

sportscotland

Main Contractor

Morrison Construction

Structural Engineer

Goodson Associates

Services Engineer

FES

Landscape Architect

Hirst Landscape Architects

Project Manager

Thomson Gray

Primary Use Class

Class D2 - Assembly and Leisure