Spring at Stonebridge Park

  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

Greater London

Local Authority Area

Brent

Information about this scheme

Spring at Stonebridge Park is part of a regeneration scheme which has transformed a notorious run-down housing estate into a vibrant sustainable development. Spring creates a new neighbourhood that completes the frame to two open park spaces while creating a third at its centre. Spring provides 117 homes, with a tenure mix of 30% affordable rent, 23% shared ownership and 47% private sale composed of three distinct building typologies, all expressed in a single brick type that has lightness, warmth and strong texture. Each building typology responds to its location, making diverse and interesting homes, whilst contributing to the setting of the others. The mews houses line the busy main road matching the scale of much of the terrace housing in the area, acting as a buffer to the central garden. Two pairs of stacked duplex apartments act as bookends, helping to step up to the larger more ‘civic’ scale of the adjacent buildings. Garages and front doors are recessed to emphasise solidarity and to shelter key openings. Top floor living spaces and through-terraces look over the central garden to one side and into a canopy of trees on the other. Rising from a plinth of ground floor ‘through’ flats, the five-storey villas provide a strong frame to the south edge of Fawood Park. Dual aspect dwellings and corner balconies allow views of the Park and the central garden. The rotunda has a circular plan to help integrate this larger building into an awkward triangular area. The top is carved back to create roof terraces and to break up the skyline, minimising the building’s impact on its neighbours whilst strengthening its role as a landmark to views along Hillside and across Fawood Park. Both architectural and landscaping design were developed in harmony to create a homogenous sense of place. Buildings are orientated to ensure direct sunlight reaches the communal garden over the lower mews houses. Sloping paths and terraces with seating encourage socialisation and a canal feeder has been opened up and diverted to run through the heart of the scheme, providing a focus for the garden and an area where wildlife flourishes.

Credits

Architect

Cullinan Studio Ltd

Client

The Hyde Group

Landscape Architect

Turkington Martin

Main Contractor

Durkan Ltd

Quantity Surveyor

Baily Garner

Services Engineer

(Pre-contract) Max Fordham

Services Engineer

(Post-contract) Calford Seaden

Structural Engineer

SDP

Primary Use Class

Class C3 - Dwelling Houses