Storey’s Field Centre and Eddington Nursery

  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©

Special Award

Special Award for Sustainability
Sponsored by Sponsored by Derwent London

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Eastern

Local Authority Area

Cambridge

Information about this scheme

The Storey’s Field Centre and Eddington Nursery serve the new community of Eddington on the North West Cambridge Development. Located adjacent to the University of Cambridge Primary School the 100-place nursery is arranged around three sides of a landscaped courtyard. On the fourth side, the more civic scaled community centre addresses the new local centre. The largest volume, the 180-person main hall, flanks an entrance terrace to the west and creates a marker in the new urban realm. The brief, developed through community consultation, called for three main spaces of varying scale, with the mid-sized room having its own secure garden. As the community will benefit from existing nearby sports facilities, the brief developed a strong focus on the performing arts. The main hall’s volume allows for variable acoustics that can be adjusted to suit events ranging from chamber music to film screenings. Its height is critical to achieving a passively ventilated, acoustically attenuated space. The courtyard creates a sheltered play garden for the nursery children, solving the need for security without fences. A cloister, wrapping the play garden, provides external circulation to the classrooms and covered play. With no corridors, the classrooms can engage directly with the garden and also have views towards the adjacent school playground, whilst benefiting from cross ventilation. The building can be viewed in-the-round and each façade is carefully composed and articulated, with patterned brickwork, inset sheltered entrances and carved stone seating. Throughout there is a focus on contact with gardens and views to the landscape beyond. The vision for Eddington is to create a new district and extension to the city, centred around a mixed academic and urban community; a place that is sustainable, long lasting and ambitious offering a high quality of life. This vision translated to explicit requirements within the design brief across the entire development, including BREEAM Excellent for the Storey’s Field Centre and Eddington Nursery. For the design stage assessment Storey’s Field Centre surpassed this and achieved BREEAM Outstanding. To achieve these targets, a number of site-wide initiatives have been adopted, including the UK’s largest rainwater harvesting system. A site-wide district heating network also provides heating and hot water for the building. The courtyard form of the building, influenced by historic Cambridge colleges, provides opportunities to maximise passive design strategies. A shallow plan ensures that all occupied spaces have good daylight levels and can be naturally ventilated. Recessed entrances, brise soleil and external canopies provide shading. A solar photovoltaic array (216no. PVs) on the roof generates electricity. Recommendations from an ecology consultant were incorporated and the landscaping has over 27 native/wildlife friendly species. Throughout the building there is an emphasis on responsibly sourced, natural, self-finished materials that are robust and long lasting.

Credits

Client

University of Cambridge

Architect

MUMA

Structural Engineer

Aecom

Services Engineer

Aecom

Project Manager

Turner & Townsend

Quantity Surveyor

Gardiner & Theobald

Landscape Architect

Sarah Price Landscapes

Theatre Consultant

Sound Space Vision

Acoustic Consultant

Sound Space Vision (Community Centre)

Acoustic Consultant

Aecom (Nursery)

Fa├žade Engineering

FMDC

Lighting Consultant

Lumineer

Building Physics

Aecom

Fire Engineering

Aecom

Civil Engineers

Aecom

Access Consultant

Centre for Accessible Environments

BREEAM

NHBC

CDMC

Faithful + Gould

Main Contractor

Farrans

Other

Calfordseaden (NEC Supervisor)

Ecologist

MD Ecology

Primary Use Class

Class D1g - Public Hall or Exhibition Centre