The Clothworkers’ Centre for the Study and Conservation of Textiles and Fashion

  • © Philip Vile
  • © Philip Vile
  • © Philip Vile
  • © Philip Vile
  • © Philip Vile
  • © Philip Vile
  • © Philip Vile
  • © Philip Vile
  • © Philip Vile
  • © Philip Vile

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

Greater London

Local Authority Area

Hammersmith & Fulham

Information about this scheme

The new Centre for the Victoria & Albert Museum is located within the Grade II-listed Blythe House, designed by Sir Henry Tanner in 1890s as the headquarters of the Post Office Savings Bank, and used since the 1980s as a storage facility by the V&A, Science Museum and British Museum. The project provides dedicated storage, study areas and conservation facilities for the V&A’s internationally significant collection of over 100,000 Textile and Fashion objects, as well as a new accessible public entrance to Blythe House. In the first year since opening, the building has welcomed double the number of annual visitors, who come not only to use the study resources but also to participate in the popular monthly tours of the Clothworkers’ Centre. The project has generated renewed interest in Blythe House as a key public resource, and it is anticipated that the works will become a generator for further renovations and interventions throughout the building.

Credits

Architect

Haworth Tompkins

Client

Victoria and Albert Museum

Main Contractor

Fairhurst Ward Abbotts

Project Manager

Lend Lease

Structural Engineer

Alan Baxter Associates

Cost Consultant

Baker Mallett

Lighting Consultant

DHA Design

Wayfinding Consultant

Holmes Wood

Services Engineer

Zisman Bowyer & Partners

Primary Use Class

Class D1f - Public Library/Archive/Visitor Centre