The Department Store

  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones
  • © James Jones

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

Lambeth

Information about this scheme

This project took an unoccupied and dilapidated former department store from 1906, and reimagined the building to create a series of inspiring work and social spaces for a multi-disciplinary architecture and design practice. The brief included a series of units for new and existing local businesses, including a community Post Office, coffee roastery, vinyl record store, delicatessen and bar/restaurant.

The building structure was stripped of years of incremental additions and amendments to reveal original features. Existing interior fabric was assessed to ensure that elements such as 111-year-old Burmese teak parquet flooring, a grand tiled staircase and a historic patina of colours were preserved, as well as artworks left by 1990’s squatters.  Voids cut through the building create dramatic volumes, and provide connections between levels. At ground floor a striking reception area and model shop animate the street, while a large event space is located on the lower ground floor along with generous cycle storage, changing-rooms and showers. Open plan workspaces are located on first to third floors offering unique spaces for the various design disciplines within the practice.  A new rooftop bar/restaurant comprises a series of oak-framed pavilions with copper roofs, and a bespoke glazed dome marks the end of a large south-facing terrace. Squire and Partners purchased The Department Store in February 2015 and works were completed in June 2017, providing 6,147sqm of workspace, event facilities and retail units. Since occupation the practice has hosted a variety of design and community events collaborating with local creative talent, including exhibitions, talks, tours, workshops and maker markets. In winter the practice collaborates with local school children to design bespoke winter light installations. Staff have commented how the social spaces have changed the way they interact with their colleagues, while locals have embraced the revitalisation of a local landmark.

Credits

Client

Squire and Partners

Architect

Squire and Partners

Interior Designer

Squire and Partners

Main Contractor

Stoneforce

Services Engineer

DSA Engineering

Planning Consultant

Jon Dingle Ltd.

Structural Engineer

Davies Maguire

Cost Consultant

Colliers

Primary Use Class

Class B1 - Business