The Enterprise Centre at The University of East Anglia

  • © VIEW / Dennis Gilbert
  • © VIEW / Dennis Gilbert
  • © VIEW / Dennis Gilbert
  • © VIEW / Dennis Gilbert
  • © BDP Consultants
  • © BDP Consultants
  • © VIEW / Dennis Gilbert
  • © VIEW / Dennis Gilbert
  • © VIEW / Dennis Gilbert
  • © VIEW / Dennis Gilbert
  • © VIEW / Dennis Gilbert
  • © Darren Carter
  • © Darren Carter
  • © Darren Carter
  • © Darren Carter
  • © Darren Carter
  • © AJ / Eriksen

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Eastern

Local Authority Area

Norwich

Information about this scheme

The Enterprise Centre is the most recent addition to the rich architectural heritage of the University of East Anglia campus; a ground-breaking project showcasing genuinely low-carbon architecture and materiality that achieves the client’s aspiration of Passivhaus, BREEAM Outstanding, and a 100-year performance life cycle. Situated along the established tree-line of the historical Earlham Hall and Park, the masterplan for the Enterprise Centre considers the heritage and conservation of this prominent site, as well as future phases of progressive building on the university campus. The Centre actively contributes to academic learning and research, and creatively supports the development of new innovative local business, providing dedicated space for open-plan offices, support workshops, networking, and incubation hatchery space to support and develop start-up organisations in the Knowledge Economy. It also makes a wider contribution to society as an exemplar project, in which the process of design and construction has raised the bar in proving the quality and sustainability of what is achievable using local skills, suppliers and materials through commitment, collaboration and investment. Working with a master thatcher, this was the first time that a timber cassette was devised to house the thatch being applied vertically to a building that was pre-fabricated and thatched off-site locally, before being transported and installed. This project was both challenging and exciting for the team of thatchers and has promoted the positive benefits of thatch in new construction such as longevity, breathable insulation, sound deadening qualities and exceptional green credentials. 

Credits

Client

UEA & Adapt Low Carbon Group

Architect

Architype

Main Contractor

Morgan Sindall

Project Manager

3PM

Services Engineer

BDP

Structural Engineer

BDP

Quantity Surveyor

Capita

Landscape Architect

Churchman Landscape Architects

Access Consultant

Lord Consultants

Building Physics

Architype

BREEAM

BDP

Artist

Susan Gunn Studio

Fire Engineering

Fire Ingenuity

Planning Consultant

Bidwells

Other

CNC Building Control

Primary Use Class

Class D1c - Education