The Harrison Centre, Reigate Grammar School

  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Walters & Cohen
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW
  • © Dennis Gilbert/VIEW

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

South East

Local Authority Area

Reigate & Banstead

Information about this scheme

A new library and sixth form centre have been created to improve Reigate Grammar School’s offer to prospective sixth formers and free up space in the existing school buildings. The initial brief was for a mix of study and quiet social spaces. This expanded through discussion and research to include general teaching classrooms, staff offices, a sixth form social space with servery and kitchen and a range of new outdoor spaces. The new public space is key to the project, so the three-storey building meets the brief in the smallest possible building footprint so as to maximise the area of outdoor space and exploit its views, microclimate and circulation. Consultation with the council's tree officer and conservation officer resulted in a five-year arboriculture plan and the specification of quality, handmade bricks and tiles. The project gives 'breathing space' to a tight urban site, fulfilling RGS's ambition to improve and increase open space across the school. The space in front of the new building provides a central court, edged by the new and existing buildings. This respects the desire line from Church Walk to the existing buildings to the east. The 'Cross of Sacrifice' memorial has been enhanced by the removal of a tall line of conifers and by the laying of a flat area of lawn turf around the base. A new Portland stone clad bench surrounds the memorial. The new civic space to the north east and the existing cemetery to the south west provide a wonderfully rich and civic setting for the new building. The school community now has a more 'joined up' site and new study and social spaces, indoors and out. The local community is benefiting from the attractive outdoor spaces that have been created, public rights of way to the north and east sides of the site, and the revival of the memorial.

Credits

Architect

Walters & Cohen Architects

Client

Reigate Grammar School

Main Contractor

Beard Construction

Landscape Architect

Rummey Design

Structural Engineer

AKT II

Services Engineer

Max Fordham

Acoustic Consultant

Max Fordham

BREEAM

Eight Associates

Quantity Surveyor

Holloway Squire Partnership Ltd

Project Manager

Holloway Squire Partnership Ltd

Approved Building Control Inspector

BRCS (Building Control) Ltd

CDMC

Holloway Squire Partnership Ltd

Primary Use Class

Class D1c - Education