The Kai Yong Yeoh Building, Brighton College

  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy
  • © Simon Kennedy

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

South East

Local Authority Area

Brighton & Hove

Information about this scheme

Founded in 1845, Brighton College is a highly-respected private co-educational day and boarding school with over 1500 pupils. The project is part of a 10-year capital development programme to invigorate and enhance the campus and provide high quality teaching facilities that maintain its world-class academic status and excellence ratings. Located near the historic Front Quadrangle next to several Grade II listed buildings, including the Great Hall, the Kai Yong Yeoh Building replaces several outdated structures on the site. The building's scale and massing has been carefully conceived to sit comfortably in its surroundings. Despite this, the building has fulfilled the brief over a modest 5 storeys, 1.5 of which are partially situated below ground, made possible by level changes across the site.  It is constructed of flint and brick for visual continuity with its context and features polyester powder coated louvres over fully-glazed gable ends that look onto the school and the sea beyond. The building is capped by a series of undulating pitched zinc roofs and the link to the Great Hall is fully glazed. The building includes 22 classrooms for various academic departments, a larger flexible classroom named the Creative Learning Centre, offices and breakout spaces for students and staff. Generous circulation areas are located around a central atrium, which forms the social hub of the building and extends to the Great Hall to the south on the lower 2 floors and to the Skidelsky Building to the north on the upper 3 storeys. The circulation areas have been carefully designed so that daylight is brought into the heart of the building using barrel vaulted rooflights, and an elegant staircase manufactured from steel and European oak deals with the large footfall through the building between lessons. Ambient lighting in the atrium space is created through feature lights and a media wall which, combined with views out to the south, improve wellbeing for the building’s occupants. The media wall and speakers playing calming music interactively animate the space as new technology is integrated seamlessly into the architectural finishes. The Creative Learning Centre, used for teaching public speaking and presentation skills, effectively utilises high tech low energy equipment in a well-lit space, unaffected by glare and with good screen definition.

Credits

Architect

Hopkins Architects

Client

Brighton College

Main Contractor

McLaren Construction

Structural Engineer

Fluid Structures

Civil Engineers

Fluid Structures

Services Engineer

Thornton Reynolds

BREEAM

Eight Associates

Acoustic Consultant

Adrian James Acoustics

Cost Consultant

Gardiner & Theobald

Project Manager

Approved Inspector Services

Planning Consultant

Nathaniel Lichfield & Partners

Primary Use Class

Class D1c - Education