The Point

  • © Hufton + Crow
  • © Hufton + Crow
  • © Hufton + Crow
  • © Hufton + Crow
  • © Hufton + Crow
  • © Hufton + Crow
  • © Hufton + Crow
  • © Hufton + Crow
  • © Hufton + Crow
  • © Hufton + Crow
  • © Hufton + Crow

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

South East

Local Authority Area

East Hampshire

Information about this scheme

The Point is a modern and playful two-storey, 410m2 youth club designed in collaboration with the young people of Tadley. The project houses two multi-purpose halls, music room and recording studio, café, a series of activity pods and break-out spaces, as well as an outside recreation space. Built on a vacant parcel of land to the rear of the existing 1980s Community Centre, the L-shaped configuration and striking roof form create an entrance courtyard space against the existing building, while the eaves to the rear are kept low to avoid being overbearing to neighbouring properties. Dark grey fibre cement cladding acts as the skin of the building, wrapping around the roof and walls to create a seamless mass into which windows and openings are punched. These breaks in the form introduce warmer timber tones through timber veneered rainscreen cladding, which in turn, reveal the internal spaces beyond. Inside, walls and ceilings use birch faced plywood while the exposed roof structure is made of glued laminated timber and plywood panels. The timber-framed wall panels and floor cassettes were prefabricated offsite for improved quality control and to speed up the construction time. Outside, a recreation area provides activity spaces for both the existing Community Centre and The Point, while a new pedestrian walkway and raised sculptural seating emphasise the main entrance. This building has extraordinary presence. Coming upon it, hidden behind the sprawling community centre and surrounded by the adhoc fences and paraphernalia of domestic gardens it sits like an exotic adolescent cuckoo in a borrowed nest. It is startling and, brilliantly, it speaks of youth.

Credits

Architect

Ayre Chamberlain Gaunt

Structural Engineer

KFR Consulting

Quantity Surveyor

APS Associates

Main Contractor

Francis Construction

Landscape Architect

Ayre Chamberlain Gaunt

Ecologist

Ecological Planning & Research Ltd

Primary Use Class

Class D1g - Public Hall or Exhibition Centre