The Portland Collection

  • © Hufton+Crow
  • © Hufton+Crow
  • © Hufton+Crow
  • © Hufton+Crow
  • © Hufton+Crow
  • © Hufton+Crow
  • © Hufton+Crow
  • © Hufton+Crow
  • © Hufton+Crow
  • © Hufton+Crow

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

East Midlands

Local Authority Area

Nottingham

Information about this scheme

The new gallery provides a home for the Portland Collection, one of the finest accumulations of paintings, sculpture, books, tapestries and furniture in private hands in the UK. The new gallery is housed within the old walls of the Tan Gallop, a redundant structure, which was previously used for training racehorses. Externally, elevations have been crisply detailed in handmade Danish brick, which contrasts with and complements original stone walls. Protruding barrel vaulted zinc roofs provide a dynamic roofline, evoking silhouettes of the Abbey and hinting at the drama within.  Visitors enter through a steel frame glazed entrance pavilion, which provides a light and airy threshold with clear views on to a line of trees and a 19th century lodge, now the curatorial offices. The creation of the new gallery allows the public to see the peerless Portland Collection for the first time in a series of changing displays. 

Credits

Architect

Hugh Broughton Architects

Client

The Harley Foundation

Client Advisor

Malcolm Reading Consultants

Exhibition Consultant

Ronayne Design

Structural Engineer

Price & Myers

Services Engineer

AECOM

Quantity Surveyor

Ridge

Lighting Consultant

Speirs and Major

Acoustic Consultant

Ramboll

Landscape Architect

Dominic Cole Landscape Architects

CDMC

AECOM

Approved Building Control Inspector

Turton Building Control

Main Contractor

Caddick Construction

Primary Use Class

Class D1d - Display of Works of Art