The Shed

  • {mc_title}

Special Award

Pro Tem Special Award
Sponsored by Metropolitan Workshop

Level of Award

Special Award

Region

Greater London

Local Authority Area

City of London

{mc_title}
{mc_title}

Information about this scheme

This temporary replacement for the Cottesloe Theatre, which was closed for renovation in February 2013 as part of the first phase of the National Theatre’s NT Future redevelopment, is an opportunity to engage with new audiences. Its vibrant design makes it a talking point and attraction to both the local community and tourists to this part of London. The building invites passersby to explore the venue and step inside the National Theatre, perhaps for the first time. This, along with its prominent position and specific programming of new work, has helped contribute to engagement with members of the community who may have previously been unaware of the theatre’s work. The simple form houses a 225-seat auditorium made of raw steel and plywood which complements the bold geometries of the NT itself, relating both to the Lyttelton flytower and the adjacent lift shafts. The Shed’s rough-sawn timber cladding refers to the National Theatre’s iconic board-marked concrete. This location has allowed a temporary foyer to be carved out from the space beneath the NT’s external terraces, where minimal construction was needed and an easy connection could be made to the existing Lyttelton foyer.

Credits

Architect/Designer

Haworth Tompkins

Applicant

Haworth Tompkins

Inclusive Design Consultant

All Clear Designs

Main Contractor

Rise Contracts

Quantity Surveyor

Gardiner & Theobald

Services Engineer

Ingleton Wood

Structural Engineer

Flint & Neill

Theatre Consultant

Charcoalblue

Acoustic Consultant

Arup Acoustics

Primary Use Class

Class D2g - Theatre