The Silo

  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Denmark

Local Authority Area

Copenhagen

Information about this scheme

The Silo is part of the transformation of Copenhagen’s Nordhavn (North Harbour), a great post-industrial development project, currently transforming the former harbour area into a new Copenhagen neighbourhood for 40,000 inhabitants and 40,000 work places. The highest former industrial silo in Nordhavn is now known as The Silo. The former grain silo has been transformed inside out, so the inhabitants and the immediate environment can read the identity and heritage of the structure. A monolithic exterior and majestic interior, today housing private apartments and public functions. The demands for storage and handling of grain in the old silo has led to a great spatial variation floor by floor. The result is 38 unique apartments, many of them in 2-storeys. The original structure of the Silo is preserved as raw and untouched as possible, and visible concrete columns and walls have therefore become a strong visual element in the project. All apartments have floor-to-ceiling windows and great balconies with a view of Copenhagen’s skyline and the Oresund coastline. The existing concrete facade has been updated to current standards by providing the structure with a new coating of galvanized steel. As a climate shield, the angular facade elements have been installed on the existing concrete facade to preserve the distinctive slender shape of The Silo. The galvanized steel patinates concurrently with time and the climatic impact along with the orientation of each steel plate. In addition to the private apartments, the lower as well as the top floor are open to the public. An inviting ground floor housing a public event space allows access up to the panoramic public restaurant on the top floor, ensuring a multi-dimensional experience for the many different users of the building. By mixing private with public, The Silo stays active at all times. In fact, The Silo is now a destination for all Copenhageners – one that speaks of social sustainability, respect of context and community pride.

Credits

Architect

COBE

Client

Client

NRE Denmark

Main Contractor

NRE Denmark

Services Engineer

Balslev

Structural Engineer

Wessberg

Primary Use Class

Class C2 - Residential Institutions