The Standard, London

  • © Tim Charles
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Timothy Soar
  • © Tim Charles
  • © David Cleveland

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

Greater London

Local Authority Area

Camden

Information about this scheme

The Standard is the result of the successful reuse of an existing building that was earmarked for demolition. This highly sustainable approach to development makes a huge difference to the total carbon dioxide equivalent of embodied carbon compared to a similar scale new build option. In addition to the core principle of retaining the majority of the building, the use of efficient lighting, low flow water appliances and an enhanced onsite biodiversity has transformed this 1970’s brutalist concrete office building into a highly desirable and sustainable boutique hotel. Set within the former Camden Town Hall Annexe the hotel includes a recording studio in addition to its bar and three restaurants. On the ground floor, formerly a public library, is the hotel’s library lounge accessed from the reception. The 266 guest rooms are a riot of colour from blue carpets, plum cushioned window seats, bright red wardrobes and dusty pink tiling in the bathrooms. The furniture includes recessed semi-circular handles and curved door frames, a visual nod to the rounded form of the windows that punctuate the building's facade. Camden Council consulted the local community prior to the sale of Camden Town Hall Annexe to ensure their concerns were considered when selecting the developer. As such retaining the building and converting it to a Hotel offered the highest benefits to the local community. The Standard is now fully accessible with discrete ramps included into the public realm that feel considered rather than additions to comply with regulations. Access to the reception is via a single door which can operate as a revolving door or sliding door, providing equal priority to those entering the hotel. Once inside all six lifts can accommodate guests with restricted mobility to all accommodation floors and roof top restaurant. Accessible rooms and easily adaptable rooms have been included within the design, once again these have not been treated differently other than the increased space standards to accommodate the guests. The team assembled by Crosstree was able to demonstrate their commitment to the project and met regularly with the local community to ensure they were not unduly affected by the building’s transformation. New soft landscaping, including mature trees, have been added to the public garden and the roof terrace which also include bird boxes, benefiting the public and those staying at the hotel, but also increasing the sites biodiversity. The conversion of the former council office has transformed the area and the garden is a welcome oasis in the otherwise hostile environment of the Euston Road

Credits

Client

Crosstree Real Estate Partners

Architect

Orms (Lead Consultant, Envelope and Shell and Core Architect)

Interior Designer

Shawn Hausman Designs

Interior Architect

Archer Humphryes

Main Contractor

McLaren

Structural Engineer

Heyne Tillett Steele

Services Engineer

Arup

Operator

The Standard Hotel

Planning Consultant

Savills

Quantity Surveyor

Gardiner & Theobald

Project Manager

Tower Eight

Design Manager

Plan A Consultants

CDMC

Jackson Coles

Approved Building Control Inspector

Butler and Young

Facade Consultant

Montressor Partnership

Executive Design Architect

Ian Chalk Architects

Fire Engineering

Bureau Veritas

Primary Use Class

Class C1 - Hotels and Hostels