Tsinghua Ocean Center

  • © Zhang Chao
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Zhang Chao
  • © Zhang Chao
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Zhang Chao
  • © Zhang Chao
  • © Zhang Chao
  • © Zhang Chao
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Iwan Baan
  • © Zhang Chao
  • © Zhang Chao
  • © Chen Cheng
  • © Chen Cheng

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

China

Local Authority Area

Not in UK/ROI

Information about this scheme

Tsinghua Ocean Center is a laboratory and office building for the deep ocean research base of Tsinghua University Graduate School in Shenzhen. The building is composed of different research centres, with shared public levels in between. With abundant nature-infused social spaces, it seeks to be a remedy for this typical university town that is over-scaled and lack of humanistic concern. The Ocean Center participates in the life of the campus with a brand-new attitude, presenting possibilities that rarely existed before. Shared public levels have been inserted in between every two research centres where the conference room, brainstorming area, exhibition space, study room, café, and other facilities can be found on these levels. The conventional quad typology for university campuses is reinterpreted here to form a lively and sustainable vertical quad system. Relaxing and comfortable recreational spaces have been provided with an open welcoming atmosphere, which will act as a social energizer for the whole campus.  Its architectural language is born of the local subtropical climate. Semi-outdoor spaces and exterior shading devices regulate the building’s micro-climate, while the thin-slab typology maximizes natural ventilation. Hidden underneath the entry plaza is a deep-sea research tank, the most unique lab of this centre. Three concrete, cone-shaped skylights bring natural light from different directions down to the basement while forming abstract sculptures for the entry plaza. Round windows on the concrete walls of the meeting rooms evoke the portholes of ships.

Credits

Architect

OPEN

Associate Architect

Shenzhen Institute of Building Research Co., Ltd

Client

Graduate School at Shenzhen, Tsinghua University

Primary Use Class

Class D1c - Education